Dopravci dluží Správě železnic přes 200 milionů za dopravní cestu i trakční energii

Nové spojení v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNové spojení v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Včas poplatky za použití kolejí neplatí osmnáct dopravců.

Výpadek příjmů z přepravy cestujících a nákladů se výrazně projevil i v platební morálce některých dopravců. Ukazují to data Správy železnic o pohledávkách za poplatky za dopravní cestu a trakční energii po splatnosti.

Podle dat z pondělí dluží celkem 18 dopravců 111,7 milionu korun za dopravní cestu a tři dopravci 88,3 milionu korun za trakční energii. Jména dlužníků Správa železnic nesděluje. Z hlediska celkových příjmů za použití dopravní cesty jde o relativně nízkou částku: loni inkasovala Správa železnic od dopravců za poplatek za dopravní cestu 3,2 miliardy korun.

Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové řeší Správa železnic pohledávky různými způsoby, v krajním případě i odebráním kapacity. „Pohledávky řešíme upomínáním dopravců upomínkovými dopisy, zápočty závazků a pohledávek a v poslední fázi pak konkrétním jednáním na úrovni nejvyššího managementu Správy železnic a dopravce,“ řekla Friebová. Pokud ani tato jednání nejsou úspěšná, dochází k odebrání kapacity, předžalobní výzvě a následně i právnímu vymáhání pohledávek.

Železniční dopravci na rozdíl do svých kolegů v silniční dopravě od státu nedostali dosud kvůli pandemii koronaviru žádné úlevy. Jedinou výjimkou byla několik měsíců prodloužená splatnost faktur za dopravní cestu u Správy železnic.

Tagy poplatek za dopravní cestu Správa železnic trakční energie
81 komentářů