Do vedení Českých drah míří další manažer slovenských ZSSK

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Současný místopředseda představenstva slovenských železnic ZSSK Patrik Horný se má stát od 1. června novým členem představenstva Českých drah zodpovědným

Současný místopředseda představenstva slovenských železnic ZSSK Patrik Horný se má stát od 1. června novým členem představenstva Českých drah zodpovědným za finance a ekonomiku. Dozorčí radě ho příští týden navrhne ke jmenování výběrová komise, která ukončila hledání manažera na poslední volné místo v představenstvu Českých drah.

České dráhy oficiálně zatím příchod druhého vrcholového manažera ze slovenských státních železnic ZSSK nekomentovaly, plán na jmenování Horného potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje deníku Zdopravy.cz. Ve středu o něm bude hlasovat dozorčí rada. „Mohu pouze potvrdit, že komise vybrala. Rozhodnutí je na dozorčí radě,“ řekl předseda dozorčí rady Petr Moos, který se na výběru podílel. Podle něj je důležité, aby už nové představenstvo konečně pracovalo v plném složení.

Horný na dotazy zaslané na jeho soukromý mail nereagoval. Po Michalovi Verešovi, který nastoupil na post člena představenstva zodpovědného za provoz Českých drah 1. března, má být druhým manažerem, který přišel do vrcholového vedení ČD od slovenského dopravce. Horný vystřídá na postu Radka Dvořáka, který dostal v únoru ještě na starost obchod po Michalovi Štěpánovi a finance bude řídit dočasně do nástupu nového člena představenstva.

Podle profilu na sociální síti LinkedIn Patrik Horný před svým působením v ZSSK pracoval například pro poradenské společnosti Deloitte nebo PwC. U ZSSK je od června 2016. Podle informací Zdopravy.cz byl ve finále výběru ještě další slovenský manažer: Jozef Sinčák, který vedl do loňského podzimu České aerolinie. Slovenské železnice ZSSK včera oznámily, že po osmi letech ztrát dosáhly vyrovnaného hospodářského výsledku.

Představenstvo Českých drah prošlo od loňského léta po změně dozorčí rady velkou proměnou, z pěti členů zůstal jen současný šéf Miroslav Kupec, ostatní byli odvoláni.

České dráhy čeká z pohledu financí krušný rok, musí vyřešit především splacení dluhopisů ve výši 300 milionů eur a emisi nových. Tato práce ale zůstane zřejmě ještě plně na současném členovi představenstva zodpovědném za ekonomiku Radkovi Dvořákovi.

 

Patrik Horný. Foto: Linkedin

Patrik Horný. Foto: Linkedin

Slovenští manažeři přichází do vedení Českých drah jen krátce poté, co Úřad průmyslového vlastnictví zapsal Českým drahám označení Národní dopravce.

Tagy České dráhy Patrik Horný představenstvo Českých drah Top ZSSK
14 komentářů