Do tendru na nové tramvaje pro Prahu se přihlásilo pět firem

Tramvaje v Seifertově ulici v Praze na Žižkově. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTramvaje v Seifertově ulici v Praze na Žižkově. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

DPP uzavře s vítězem tendru rámcovou smlouvu až na 200 nízkopodlažních jednosměrných tramvají.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) bude při nákupu nových tramvají vybírat z nabídky pěti firem: Alstomu, Pesy, Siemensu, Škody a Stadleru. Uvedl to šéf polské Pesy Krzysztof Zdziarski při firemní prezentaci; cituje ho server TransportPubliczny.

„Veřejná zakázka na nákup až 200 tramvají se nyní nachází ve fázi posuzování podaných žádostí o účast, přičemž hodnotící komise posuzuje žádosti celkem pěti výrobců tramvají. Bližší detaily v této fázi veřejné zakázky není možné specifikovat,“ řekl vedoucí oddělení komunikace Daniel Šabík.

DPP vypsal soutěž na nové tramvaje loni v listopadu po více než deseti letech. S vítězem tendru uzavře rámcovou smlouvu až na 200 nízkopodlažních jednosměrných tramvají. Závazně odebere 40 tramvají. Předpokládaná celková hodnota zakázky je 15 miliard korun v případě odebrání všech 200 vozidel.

Nové tramvaje mají mít délku do 32 metrů a kapacitu 220 cestujících, z toho 60 sedících, přičemž alespoň 60 % sedaček musí být po směru jízdy. Prvních dvacet tramvají by chtěl DPP odebrat během roku 2025. Dodavatele bude vybírat podle deseti kritérií, cena má váhu 50 procent.

Jde o druhou největší tramvajovou zakázku v Česku v tomto tisíciletí po nákupu tramvají ForCity pro Prahu. Pesa se už pochlubila vizualizací své tramvaje na Malostranském náměstí.

Vizualizace tramvaje Pesa pro Prahu. Pramen: Pesa

Vizualizace tramvaje Pesa pro Prahu. Pramen: Pesa

Tagy dpp nové tramvaje pro Prahu
187 komentářů