Do polského Těšína se vrátí tramvaj, město shání její repliku

Replika těšínské tramvajeReplika těšínské tramvaje

Dvojměstí na česko-polské hranici chce symbolicky obnovit trasu těšínské tramvaje ze začátku 20. století.

Polský Těšín vypsal tendr na repliku tramvaje. Informoval o tom web TransportPubliczny. V rámci česko-polského projektu „Po stopách těšínské tramvaje“ shání město co nejvěrnější kopii originálu, který brázdil ulice dvojměstí mezi lety 1911 až 1921. Usazena bude na místě bývalé pohraniční strážnice u Mostu přátelství.

Lokalita projde výraznou proměnou na Turistické informační centrum a naváže na rekonstrukce ulic vedoucích podél historické trasy tramvaje až k vlakovému nádraží na české straně. Na trase budou dějiny tramvajové dopravy ve městě připomínat části kolejiště, kovové dlažební kostky či vyznačené lokace původních zastávek, konkrétně osm v Polsku a tři u nás. Chybět nebudou ani vysvětlivky s vyprávěním. K tomu se zájemci dostanou i prostřednictvím svých mobilních zařízení za využití tzv. rozšířené reality. 

Zatímco ulice Hluboká na polské straně má již rekonstrukci za sebou a oprava náměstí právě probíhá, Hlavní třídu na českém území teprve revitalizace čeká. Město Český Těšín vybralo v rámci soutěže „Měníme Hlavní“ projekt místních architektů ze studia FRIS. Samostatným příběhem je pak oprava Nádražní ulice před českotěšínskou železniční stanicí. Podle občanské iniciativy při ní radnice porušila pět zákonů, ulice je v tristním stavu a případem se dokonce v srpnu začala zabývat policie.

Termín pro podání nabídek na dodání repliky tramvaje je 7. listopadu. Cena bude rozhodovat ze 70 %, zbytek připadne na záruku a možné zkrácení dodávky. Zakázka musí být hotova do konce září 2023. Projekt je spolufinancován EU z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj. Jeho celková hodnota je 4, 888 milionů euro. Těšín dokonce analyzoval možnost obnovení tramvajové dopravy jako turistické atrakce, nápad se však ukázal jako příliš nákladný.

Nové turistické informační centrum v polském Těšíně

Nové turistické informační centrum v polském Těšíně
Foto: www.cieszyn.pl

Tagy Cieszyn Těšín Těšínsko tramvaj
29 komentářů