Do Loun dorazil první modernizovaný RegioSpider po německém dopravci

Stadler RegioShuttle RS1 české řady 841.2 po modernizaci v barvách Ústeckého kraje. Pramen: ČDStadler RegioShuttle RS1 české řady 841.2 po modernizaci v barvách Ústeckého kraje. Pramen: ČD

České dráhy předpokládají nasazení do provozu s cestujícími v Ústeckém kraji "v horizontu několika týdnů".

Do lounského depa Českých drah dorazil první zmodernizovaný motorový vůz RegioShuttle RS 1 (ř. 841.2) ze série 22 dvou ojetých vozů, které dráhy koupily v roce 2020. Vozy z produkce Stadleru, které jsou v tuzemsku známé pod obchodním názvem RegioSpider, pro ČD modernizuje ŽOS Zvolen.

Vůz byl mimo jiné „oblečen“ do barev Ústeckého kraje, kde dráhy hodlají „během příštích měsíců“ nasadit celkem 11 těchto vozidel na linky U6 Lovosice – Teplice v Čechách a U11 Postoloprty – Lovosice – Litoměřice hor. n. – Česká Lípa. Nahradí Regionovy.

Stadler RegioShuttle RS1 české řady 841.2 po modernizaci pro Ústecký kraj. Pramen: ČD

Stadler RegioShuttle RS1 české řady 841.2 po modernizaci pro Ústecký kraj. Pramen: ČD

Modernizace motoráků z druhé poloviny 90. let zahrnuje instalaci wi-fi, zásuvek, konektorů USB, klimatizace nebo audiovizuálního informačního systému. Kapacita vozů je 70 míst k sezení, maximální rychlost je 120 km/h.

„V současné době probíhají nezbytné administrativní kroky předcházející nasazení do provozu s cestujícími, poslední dokončovací úpravy na vozech v depu Českých drah v Lounech a zácvik strojvedoucích. Předpokládané nasazení do provozu s cestujícími je tak v horizontu několika týdnů,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Zbylých 11 motorových vozů stejného typu bude modernizováno také pro Pardubický kraj. Nasazeny budou na Českotřebovsku a obslouží například osobní vlaky Svitavy – Žďárec u Skutče, Choceň – Litomyšl nebo Česká Třebová – Moravská Třebová. Vozy na těchto tratích budou jezdit v barvách Pardubického kraje.

Dráhy vozy koupily za zhruba 700 tisíc eur (cca 17,5 mil. Kč) za kus od švýcarské společnosti Heros Helvetic Rolling Stock. Vozy jezdily u německého dopravce SWEG Hohenzollerische Landesbahn. Cenu modernizace dráhy nezveřejnily.

Motorový vůz Stadler RS1 ještě v barvách dopravce SWEG. Foto: České dráhy

Motorový vůz Stadler RS1 ještě v barvách dopravce SWEG. Foto: České dráhy

Tagy České dráhy RegioShuttle RS1 RegioSpider Stadler RS1 Ústecký kraj ŽOS Zvolen
105 komentářů