DB Regio začíná informovat cestující na nástupištích, jak je který vagon plný

Data o vytížení jednotlivých vozů ve vlaku. Foto: S-Bahn Hamburg GmbhData o vytížení jednotlivých vozů ve vlaku. Foto: S-Bahn Hamburg Gmbh

DB Regio si od nových informací pro cestující slibuje i menší zpoždění.

Cestující čekající na některé regionální vlaky v Německu mají nově možnost už dopředu na nástupišti vědět, jak zaplněné jsou jednotlivé vozy a do kterého se vyplatí nastoupit, pokud si chtějí sednout.

Státní dopravce DB Regio spouští na prvních nádražích a u prvních vlaků informace v reálném čase o vytíženosti vlaků. Nová služba má kromě většího komfortu pro cestující i možnost urychlit nástup a pobyt vlaku ve stanici a přispět k eliminaci zpoždění.

Data o vytížení jednotlivých částí vlaku jsou zobrazována i v informačním systému vlaku a v aplikaci Deutsche Bahn. Celý systém je zatím ve zkušebním provozu v síti S-Bahn v Hamburku a Stuttgartu. Ještě letos v první polovině bude tento systém i ve vlacích S-Bahn v provozním souboru Rýn-Mohan a v Berlíně. Do konce roku 2024 bude sčítači vybaveno více než 1 500 vagonů DB Regio. To je čtvrtina všech vlaků DB v regionální dopravě.

Obsazenost vozů je znázorněna barvami jako u semaforu: zelená znamená hodně volných míst, oranžová střední zaplněnost, červená pak nejméně místa k sezení. „Je to krok, kterým chceme vylepšit každodenní cestování vlakem a přilákat na železnici ještě více lidí,“ řekla členka představenstva DB pro digitalizaci a technologie Daniela Gerd tom Markotten, člen představenstva DB pro digitalizaci a technologie.

Zobrazování informací o obsazenosti vozů. Foto: Deutsche Bahn

Zobrazování informací o obsazenosti vozů. Foto: Deutsche Bahn

Podle DB vzniká při nástupu a výstupu z vlaku velmi často ke zpoždění. Nový systém má pomoci lepšímu rozmístění cestujících na nástupišti. DB pro sběr dat používá řadu senzorů: sčítače ve dveřních rámech nebo senzory uvnitř vozu.

Tagy DB Regio Deutsche Bahn informace o obsazenosti vlaku
48 komentářů