Další zpoždění pro dálnici D52. Děti Země napadly územní rozhodnutí

Kamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČRKamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČR

Ještě před volbami se ministerstvo dopravy stihlo pochlubit, že se Ředitelství silnic a dálnic podařilo získat důležité územní rozhodnutí pro

Ještě před volbami se ministerstvo dopravy stihlo pochlubit, že se Ředitelství silnic a dálnic podařilo získat důležité územní rozhodnutí pro stavbu dálnice D52 z Brna na rakouskou hranici kolem Mikulova.  Teď je jasné, že územní rozhodnutí ještě dlouho platné nebude.

Verdikt stavebního úřadu v Mikulově napadla organizace Děti Země, odvolání tak bude muset řešit Krajský úřad Jihomoravského kraje. Ten předchozí územní rozhodnutí zrušil v červnu 2012. Územní řízení začalo v únoru 2010 a od té doby bylo pětkrát přerušené.

Územní rozhodnutí, která má 350 stran, bylo podle nás vydáno pod politickým tlakem před volbami. Obsahuje řadu chyb a nezákonností, takže nám nezbylo než podat odvolání. Počítáme také s tím, že stejný postup zvolí další spolky a majitelé nemovitostí,“ řekl předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Podle něj není přesvědčivě doloženo, že obchvat je umístěn v souladu s územním plánem. Podle Patrika je lepší vést dálniční spojení Brna s Vídní přes Břeclav.

Podle Dětí Země nejsou ve spisu všechny potřebné doklady, zejména závazná stanoviska na ochranu životního prostředí a přírody. Některé podle nich navíc neobsahují dostatečné podmínky pro ochranu.

Děti Země kritizovaly i fakt, že se 23 kilometrů dlouhý úsek od Pohořelic na státní hranici rozkouskoval na sedm částí. „Podél Mikulova může vzniknout nefunkční kus dálnice. Navíc se zbytečně zatěžují účastníci řízení i úřady, může vznikat procesní chaos,“ dodal Patrik.

Tagy D52 Děti Země obchvat Mikulova
38 komentářů