Další stanice metra mají mobilní signál, pokryty jsou téměř dvě třetiny

Metro ve stanici Nádraží Veleslavín. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraMetro ve stanici Nádraží Veleslavín. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Kompletní pokrytí má být dokončeno do začátku příštího roku.

Cestující v dalších třech stanicích pražského metra a mezistaničních úsecích mohou využívat LTE a 5G mobilní signál.

Sdružení mobilních operátorů a společnosti Cetin dokončilo práce na pokrytí stanic Náměstí Míru na lince A a Hůrka a Lužiny na trase B.

Dokončení oznámil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) na svém facebookovém profilu. Letošní rok byl z pohledu pokrývání metra mobilním signálem rekordním. Signál získalo celkem 23 stanic metra. Aktuálně je tak lepší signál už v celkem 39 stanicích ze 61. Kompletně je už pokryté centrum města. Rozšiřování signálu bude pokračovat i letos, celkově má být hotovo na začátku příštího roku.

Pokrytí tunelů metra spočívá v instalaci přibližně 5 cm širokého vyzařovacího kabelu v celé délce pražského metra. Veškeré práce na výstavbě LTE sítě probíhají pouze během pravidelných nočních výluk metra, ne však každou noc.  Přednost před nimi mají rekonstrukce, opravy stanic či tunelů a veškeré činnosti nezbytné pro zachování plné provozuschopnosti metra.

Pro umístění vyzařovacího kabelu je nejdříve potřeba do stěn tunelu metra navrtat plastové úchytky, u kterých naproti kovovým nehrozí riziko rušení signálu. Na instalacích se v přepravní výluce podílí až 70 techniků. Na výstavbu LTE sítě v jedné stanici je potřeba minimálně 50 hodin, pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech zabere přibližně 2 měsíce.

Kompletní mapa pokrytí je na stránkách DPP.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp pokrytí metra mobilním signálem
26 komentářů