Další omezení platnosti režijek. V Plzeňském kraji přestanou platit i v části vlaků Českých drah

Nové RegioPantery pro Plzeňský kraj. Pramen: České dráhyNové RegioPantery pro Plzeňský kraj. Pramen: České dráhy

Plzeňský kraj nově místo celostátní režijky bude uznávat ve vlacích ČD jen svůj průkaz, dosáhnou na něj i zaměstnanci a rodinní příslušníci autobusového dopravce.

Majitelé takzvaných režijek, které zaměstnancům státních drážních organizací (některých) umožňují téměř neomezené cestování vlaky Českých drah, mají od změny jízdního řádu opět menší výběr vlaků, kde je mohou použít. Kromě změny dopravců došlo k omezení jejich platnosti i v některých vlacích Českých drah.

Důvody pro menší využití jsou dva: změna dopravců a také nové smlouva s objednatelem. K ničemu je režijka aktuálně na rychlících R23 mezi Kolínem a Ústím nad Labem, kde místo Českých drah začal jezdit RegioJet, také na lince L4 z Rumburka do Mladé Boleslavi Die Länderbahn CZ a mezi Jaroměří a Starou Pakou Arriva vlaky. Platnost režijky se naopak vrátila do spojů Lomnice nad Popelkou – Stará Paka a Trutnov – Svoboda nad Úpou.

Úplně samostatnou kapitolou je Plzeňský kraj. Ten platnost režijky ruší od ledna ve vlacích linky P2 Klatovy – Beroun. České dráhy na omezení přistoupily, protože šlo o podmínku soutěže. Důvodem je i skutečnost, že tržby jsou kompletně rizikem kraje. „Od 1. 1. 2022 nebude uznáváno zaměstnanecké jízdné ČD na lince P2 v úseku Kařez – Klatovy (vlaky číselné série 78XX, tj. 7800–7875),“ uvedl krajský organizátor Poved na svých stránkách.

Krajská režijka za 500 Kč

Kraj ale nakonec drážním zaměstnancům cestování umožní za výhodnější cenu než běžným cestujícím. Radní už schválili vytvoření speciálního tarifu v podobě zaměstnaneckého jízdného. „Cena je 500 korun na rok,“ uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová. „S tímto jízdným může zaměstnanec a rodinný příslušník Arrivy, Českých drah, Správy železnic, GW Train Regio a Povedu cestovat jak autobusy, tak vlaky objednávanými Plzeňský krajem. Nárok musí být ale nahrán na Plzeňské kartě nebo IN kartě,“ dodala Mertlová.

Už dříve omezil platnost režijek Jihomoravský kraj. Vzhledem k nástupu nových dopravců na linky v závazkové dopravě se čím dál častěji mluví o režijní jízdence vycházející z jednotného tarifu. „V návaznosti na Koncepci veřejné dopravy mají být další varianty řešení režijního jízdného prodiskutovány a předložen případný návrh úprav k prosinci 2025. Tento termín vyplynul z projednání návrhu koncepce se všemi dotčenými subjekty, tj. se Svazem průmyslu a dopravy, Hospodářskou komorou, s Odborovým sdružením železničářů, Správou železnic a dalšími,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Tagy České dráhy jízdní výhody Ministerstvo dopravy Plzeňský kraj režijky
433 komentářů