dkv-spojujeme

Další kraj otočil a bude uznávat i nadále jízdenky Českých drah i režijky

RegioPanter mezi Ústím nad Labem a Děčínem. Foto: České dráhyRegioPanter mezi Ústím nad Labem a Děčínem. Foto: České dráhy

Ústecký kraj je po Olomouckém dalším regionem, kde se tamější politici rozhodli od příštího jízdního řádu navzdory původním plánům v

Ústecký kraj je po Olomouckém dalším regionem, kde se tamější politici rozhodli od příštího jízdního řádu navzdory původním plánům v osobních a spěšných vlacích Českých drah na jejich území uznávat jízdenky národního dopravce.

„Na základě posledního jednání s ČD předpokládáme, že ve vlacích budou platit všechny doklady ČD TR10, včetně všech typů inkaret a slev,“ řekla mluvčí Magdalena Fraňková.

Kraje, které se původně rozhodly omezit cestování vlaky Českých drah pouze na integrovaný krajský tarif, argumentovaly tím, že chtějí mít více pod kontrolou tržby z jízdného. Dosud totiž na trasách, kde je například souběh osobního vlaku s rychlíkem, nemají jistotu, zda České dráhy příjem z jízdného vykazují jako tržbu z jízdného krajského vlaku nebo rychlíku objednaného ministerstvem. Na podobný problém upozornil i Olomoucký kraj, který se nakonec rozhodl také uznávat kompletně tarif Českých drah.

https://www.facebook.com/dopravauk.cz/photos/a.2008910892720569/2497038467241140

Úbytek tržeb nelze vyloučit, ale dohodli jsme se s ČD na způsobu nabízení jízdenek DÚK a věříme, že je využije maximum cestujících,“ řekla Fraňková. „Bohužel souběh s dálkovou dopravou objednávanou ministerstvem dopravy, kde kraj nemá tarifní pravomoci, a možná nepřehlednost situace vede Ústecký kraj k tomuto postupnému přechodu k původnímu záměru – jedinečnému tarifu DÚK. Mezitím nás ČD přislíbily informovat o počtech jízdenek – využívání jejich tarifů a slev,“ uvedla Fraňková. Platnost se bude týkat i uznávání takzvaných režijek.

Podobně jako v Olomouckém kraji ale nebude tarif Českých drah platit pro přestup na jiné dopravní prostředky nebo vlak jiného dopravce.

Od změny jízdního řádu dojde k rozšíření platnosti ústeckého tarifu do Středočeského kraje: na železniční lince U12 z Domoušic do Kounova na U32 do Mělníka. Dále se prodloužení dotkne spojení do Žandova v Libereckém kraji.

Pouze svůj tarif chce ve vlacích ČD uznávat Jihomoravský kraj, od června pak Plzeňský kraj, jasno zatím není o tarifu ve Zlínském kraji.

Tagy České dráhy Doprava Ústeckého kraje DÚK Top TR10 Ústecký kraj uznávání jízdních dokladů zajištění dopravní obslužnosti Ústeckého kraje
116 komentářů