Další desítky Regionov dostanou letos wifi

Regionova ve stanici Protivín. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRegionova ve stanici Protivín. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

České dráhy loni investovaly do vybavení regionálních vozidel wifi připojením k internetu 115 milionů korun.

České dráhy budou letos pokračovat s osazováním systému wifi do regionálních vozidel. Jde především o Regionovy, z nichž první dostaly wifi v roce 2020. Loni dráhy instalovaly systém do 39 vozidel, letos takto chtějí vylepšit 57 Regionov. Instalaci provádí dceřiná firma ČD – Informační Systémy.

Dráhy uvádějí, že možnost připojit se k internetu patří mezi cestujícími k nejžádanějším službám. „Také objednatelé regionální dopravy chtějí, aby nová i stávající vozidla byla vybavena wifi. Proto pokračujeme v instalaci této technologie do dalších vlaků a nabídka služby se rozšiřuje na další tratě. V aktuálním jízdním řádu máme zavedeno 2 248 spojů s wifi. Reálně je jich ale více, protože ji postupně dosazujeme do dalších vozidel,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Vedle Regionov, kterých mají České dráhy ve vozovém parku přes 200 (s wifi jich po letošku bude zhruba polovina), dostane nový systém také osm řídicích vozů k motorovým soupravám.

Velká akce na rozšíření wifi v regionální dopravě proběhla už loni, kdy dráhy vybavily 82 CityElefantů a 39 dvouvozových a třívozových jednotek Regionova.

„Instalace je organizačně náročná, protože probíhá v různých provozních jednotkách na území celé republiky a je na ni vyhrazený omezený čas. Například u CityElefantů se montáž soustředila do víkendových dní, začínala v pátek ve 21 hodin a končila v neděli ve 3 hodiny ráno tak, aby nedošlo k omezení provozu na vytížených příměstských linkách. U Regionov šlo o nejrůznější pracoviště, například depa v Praze-Libni, Hradci Králové, Valašském Meziříčí, Opavě, Havlíčkově Brodu, Rakovníku a v dalších lokalitách,“ uvedl člen představenstva ČD – Informační Systémy Tomáš Vacek.

České dráhy loni investovaly do vybavení regionálních vozidel wifi připojením k internetu 115 milionů korun. V nových vozidlech (RegioPantery, push-pully nebo InterJety) je technologie už z výroby.

Tagy České dráhy Regionova wifi
131 komentářů