Dálniční fiasko u Bratislavy má ukončit polský Budimex

Neexistující křižovatka dálnic D1 a D4 u Bratislavy. Foto: NDSNeexistující křižovatka dálnic D1 a D4 u Bratislavy. Foto: NDS

Kvůli neexistující křižovatce musí tranzitní doprava přes Bratislavu.

Tragikomická situace na slovenské dálniční síti by měla během pár let skončit. Národná diaľničná spoločnosť může uzavřít smlouvu s polskou firmou Budimex na stavbu křižovatky propojující dálnice D1 a D4 u Bratislavy a další úpravy dálnice D1. Křižovatka zde chybí několik let.

O posunu v přípravě stavby informoval ministr dopravy Andrej Doležal. Rada Úradu pre verejné obstaravanie (ÚVO, slovenská obdoba českého Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže) definitivně zamítla odvolání neúspěšného uchazeče, a NDS tak může uzavřít s Budimexem smlouvu. Křižovatka vyjde na 110,85 milionu eur, stavba potrvá tři roky.

Dálnice D1 (z Bratislavy na Trnavu) a D4 (obchvat Bratislavy) dosud nejsou propojeny.  Křižovatka nebyla nepochopitelně součástí projektu dálničního obchvatu Bratislavy D4.

Úplné dokončení pak není důležité jen pro samotné hlavní město Bratislavu, ale i pro okolní obce, které trápí nadměrný hluk a provoz aut, které by měly nové a hotové úseky odvést pryč. Kromě křižovatky dojde k rekonstrukci D1 v úseku Bratislava – Triblavina.

Tagy Bratislava Budimex Národná diaľničná spoločnosť obchvat Bratislavy
57 komentářů