CzechToll zahájí testy palubních jednotek u dopravců, chystá stavbu 11 bran

Kontrolní vůz firmy CzechToll před ministerstvem dopravy. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKontrolní vůz firmy CzechToll před ministerstvem dopravy. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Budoucí provozovatel mýtného systému, společnost CzechToll, ukončila první kolo testů svých technologií na českých dálnicích a silnicích. To spočívalo především

Budoucí provozovatel mýtného systému, společnost CzechToll, ukončila první kolo testů svých technologií na českých dálnicích a silnicích. To spočívalo především v detekci nové palubní jednotky (OBU) v jednotlivých mýtných úsecích.

S jednotkou jezdil testovací vůz, úspěšnost byla 99,75 procenta, uvedla firma při kontrolním dnu na ministerstvu dopravy. Od příštího týdne začne přitom ostřejší fáze testů, kdy budou jednotky instalovány do nákladních vozidel dopravců, kteří se uvolili na testech se podílet. Součástí zkoušek bude i schopnost řidičů s jednotkou manipulovat.

Firma už zahájila i výrobu palubních jednotek, kterých musí podle smlouvy dodat 450 tisíc. Dopravci užívající české dálnice si budou muset své dosavadní krabičky vyměnit za nové od CzechTollu. Nová OBU se vyrábí v České republice, výrobcem je subdodavatelská firma Tollnet, jejíž majitel sídlí na Kypru.

K výměně dojde během října a listopadu. „Především na dopravcích bude záviset, zda se nebudou opakovat na hranicích a čerpacích stanicích fronty, které jsme v souvislosti se zavedením mýtného zažili na začátku roku 2007,“ uvedl generální ředitel CzechToll Matej Okáli.

CzechToll na kontrolním dnu rovněž potvrdil, že chystá na silnicích I. třídy výstavbu jedenácti nových mýtných bran. Výstavba by měla začít v červnu a skončit kolaudací o deset týdnů později. Z dnešních zhruba 270 bran pak CzechToll využije 55 bran.

Palubní jednotka (OBU) firmy Tollnet. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Palubní jednotka (OBU) firmy Tollnet.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Satelitní systém bude brány využívat jen ke kontrole, nikoliv k samotnému zpoplatňování kamionů, proto nepotřebuje bran tolik jako systém mikrovlnný, který před 12 lety spustila firma Kapsch. CzechToll rovněž dodá celníkům 40 vozů Volkswagen Transporter vybavených kontrolními systémy.

„Pokud bych přirovnal budování nového mýtného systému k výstavbě domu, máme nyní dobře provedenou hrubou stavbu,“ uzavřel Okáli.

Tagy czechtoll Ministerstvo dopravy mýto
19 komentářů