CZ LOKO završilo rozsáhlou modernizaci svých závodů, zdvojnásobí produkci dvojkolí

Nové zázemí CZ LOKO pro výrobu dvojkolí. Foto: CZ LOKONové zázemí CZ LOKO pro výrobu dvojkolí. Foto: CZ LOKO

Nová kolovka vznikla v prostorách, kde se dříve opravovaly motory ČKD.

Téměř sto milionů korun investovala společnost CZ LOKO v českotřebovském závodě do stavby nového moderního provozu kolovky, specializovaného na opravy a výrobu železničních dvojkolí.

Firmě, která je největším evropským výrobcem posunovacích a univerzálních dieselelektrických lokomotiv, to umožní především zefektivnit, zrychlit a zkvalitnit služby a až zdvojnásobit produkci dvojkolí na 80 měsíčně.

„Potřebovali jsme inovovat dlouhodobě nejužší výrobní místo v provozovně Česká Třebová, technicky a technologicky ho posunout do třetího tisíciletí. Prioritou proto byla maximálně možná automatizace provozu, abychom zásadně zlepšili kvalitu, efektivitu a logistiku celého provozu,“ uvedl Jaroslav Plhák, provozní ředitel CZ LOKO. Zhruba dvě třetiny produkce dvoukolí využije firma pro své zakázky, zbytek kapacity nabídne na trhu.

Šlo o poslední velký projekt ze střednědobého investičního plánu, přijatého v roce 2017. Zahrnoval mimo jiné rovněž stavbu nové montážní haly pro výrobu lokomotiv v Jihlavě, a to včetně nové zkušebny lokomotiv. V provozu Česká Třebová pak šlo o novou dílnu na výrobu a testování podvozků, novou motorárnu či halu modernizací hlavních rámů.

Nová kolovka vznikla přestavbou původní haly ukončených oprav motorů ČKD. Stavba začala v listopadu 2021, kdy ještě doznívala covidová pandemie. Loni v červenci se zahájila instalace hlavního strojního vybavení, na níž na podzim navázal několikaměsíční zkušební provoz. Ten nyní skončil a přešel na provoz běžný.

Stamilionové investice významně posílily soběstačnost CZ LOKO a zvýšily produktivitu práce, a tím i konkurenceschopnost na náročném železničním trhu. „Také ve výrobě a opravách železničních dvojkolí jsme se nyní zařadili mezi nejmodernější evropské provozy. Chceme-li ale zůstat ve svém segmentu jedničkou v Evropě, kam jsme se díky tvrdé práci v posledních letech prodrali, musíme dál investovat do zlepšování produktů a pracovního prostředí,“ dodal Plhák.

Tagy CZ Loko
7 komentářů