CZ LOKO uspělo v Srbsku, EffiShunter 300 dodá tamějším správcům železnice

Lokomotiva EffiShunter 300 na testování ve Velimi společně s lokomotivou pro ČD. Foto: CZ LokoLokomotiva EffiShunter 300 na testování ve Velimi společně s lokomotivou pro ČD. Foto: CZ Loko

Srbsko je třetí zemí, kde CZ LOKO uspělo se svoji lokomotivou EffiShunter 300. Firma podepsala nový kontrakt s obdobou české

Srbsko je třetí zemí, kde CZ LOKO uspělo se svoji lokomotivou EffiShunter 300. Firma podepsala nový kontrakt s obdobou české SŽDC, společností Infrastruktura železnice Srbije, na dodávku dvou lokomotiv. Hodlá je využít zejména při výlukách. Uplatnění proto najdou nejen na posunu, ale také v čele lehčích pracovních vlaků.

Hledání nových příležitostí na zahraničních trzích je jednou z našich priorit. Rozvoj aktivit v oblasti Balkánu je přitom jednou z cest ke splnění tohoto záměru. Srbsko vnímáme jako důležitou tranzitní zemi, která v poslední době výrazně investuje do obnovy dopravní infrastruktury,“ řekl k uzavřenému kontraktu Lubomír Dlábik, Sales Team Leader který je v CZ LOKO zodpovědný za obchodní rozvoj v  jihovýchodní a východní Evropě.

Stejné lokomotivy už jezdí u Českých drah, jedna na zkušebním okruhu ve Velimi. Dalším zákazníkem je polská společnost Metro Warszawskie, provozující metro v polském hlavním městě. Ta EffiShunter 300 převezme do první poloviny letošního roku a využije v depu u stanice Kabaty pro technologickou obsluhu mezi halami pro údržbu souprav. Zároveň bude sloužit jako záloha pro případ, že by došlo k výpadku elektřiny a vozy metra by uvázly v tunelu.

EffiShunter 300 je určen pro posun a vozbu lehčích vlaků.Lokomotivy pro Srbsko budou vyrobeny v sériovém provedení s motorem CAT C13 o výkonu 328 kW. Zachována zůstane také maximální rychlost 60 km/h a základní technické parametry jako jsou elektrický přenos výkonu AC/DC nebo hmotnost 36 tun. Určitou odlišností bude instalace srbského rychloměru a vlakového zabezpečovače Indusi.

V Srbsku nejsou lokomotivy CZ LOKO neznámé. Už v roce 2001 srbské železnice převzaly remotorizované stroje 704.507 a 536, které zde obdržely označení 621-301 a 302. Na ně navázala výroba dvanácti lokomotiv 621-1. Dva tyto stroje koupila také elektrárna v Kolubaře. V roce 2016 v zemi CZ LOKO uspělo poprvé s lokomotivou z aktuálního portfolia, když dodalo EffiShunter 500 do rafinérie v Niši.

Tagy CZ Loko EffiShunter 300 Srbsko
12 komentářů