Cyklohráček vyjíždí kvůli viru bez hraček. Kasandra je v novém, nabídne dětem stanoviště strojvedoucího

Kasandra (912) v novém kabátě. Pramen: ROPIDKasandra (912) v novém kabátě. Pramen: ROPID

V sobotu znovu vyrazí na svou trasu z Prahy na Okoř a do Slaného oblíbený sezonní dětský vlak Cyklohráček. Obvykle

V sobotu znovu vyrazí na svou trasu z Prahy na Okoř a do Slaného oblíbený sezonní dětský vlak Cyklohráček. Obvykle vyjíždí už koncem března, včasný začátek letošní (sedmé) sezony ale zhatila virová nákaza. Protivirová opatření ovlivní dění v Cyklohráčku i během provozu.

Na „nezbytně nutnou dobu“ nebudou ve vlaku fungovat největší dětské atrakce, jako je například závěsná houpačka nebo dvě balónkoviště. Nebudou se půjčovat ani hry, stavebnice či knihy, cestující navíc budou muset mít během cesty – stejně jako v jiných dopravních prostředcích – zakrytá ústa a nos.

Zároveň ale vlak nabídne dětem zcela novou atrakci. České dráhy jim zpřístupní stanoviště strojvedoucího řídicího vozu 912, kterému se říká Kasandra. Vůz byl vyroben jako prototyp pro spojení s motorovým vozem 812 (Esmeralda), který ale byl z Cyklohráčku už před loňskou sezonou vyřazen. Kasandra tím ztratila funkci řídícího vozu. V zimě prošla rekonstrukcí a stala se jen jedním ze čtyř přípojných vozů, tři zbylé jsou 010 po rekonstrukci a úpravách pro děti.

„Vůz dostal zcela nový oranžový kabát, interiér získal nové a především lehce čistitelné podlahy z měkčeného PVC. Původní stanoviště strojvedoucího je pak přestavěné na hernu, kde si mohou především děti nanečisto vyzkoušet řízení skutečného vlaku,“ uvedl ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj Jakub Goliáš. Částečnou obměnou prošel také vůz pro kola, kde byl vytvořen zcela nový služební oddíl.

Podle šéfa ROPIDu Petra Tomčíka přepravil loni Cyklohráček téměř 16 tisíc lidí, což je oproti roku 2018 o 1300 výletníků více. Z celkového počtu cestujících bylo loni přes 6000 dětí.

Stanoviště strojvedoucího Kasandra. Pramen: ROPIDKasandra (912) v novém kabátě. Pramen: ROPIDKasandra (912) v novém kabátě. Pramen: ROPIDKasandra v původní zelené. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářCyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářCyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářCyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářCyklohráček tahá lokomotiva 714 (zde ve starším nátěru). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářCyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Kdy bude jezdit Cyklohráček
Cyklohráček pojede opět každou sobotu, neděli i státní svátky až do 1. listopadu 2020. Z Prahy do Slaného a zpět jede vždy dvakrát během dne. Z pražského hlavního nádraží odjíždí v 9:04 a 13:03, zpět ze Slaného do Prahy pak v 11:01 a 16:55.

O vybraných sobotách pak odpolední Cyklohráček zamíří až do stanice Zlonice, kde se nedaleko od nádraží nachází železniční muzeum. Letos to bude ve dnech 30. května, 6. června, 20. června, 4. července, 18. července, 1. srpna, 15. srpna, 29. srpna, 12. září, 26. září, 10. října a 24. října.

Tagy České dráhy Cyklohráček ropid
17 komentářů