Čtyřpruhový tunel Bílina na I/13 je v procesu EIA, stavět se má koncem dekády

Bílina a silnice I/13. Pramen: Město BílinaBílina a silnice I/13. Pramen: Město Bílina

Celková délka přeložky v Bílině bude 3,2 kilometru, z toho bude 1,4 kilometru v tunelu. Náklady téměř sedm miliard.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokročilo v plánech na osvobození podkrušnohorské Bíliny od silničního tranzitu. Po letech hledání řešení a kompromisů poslalo přeložku silnice I/13 do procesu posouzení vlivu na okolí (EIA), zatím do takzvaného zjišťovacího řízení. Součástí čtyřpruhové přeložky má být i 1,4 kilometru dlouhý tunel.

Silnice I/13 je v Ústeckém kraji z velké části čtyřpruhová, dnešní dvoupruhový průtah Bílinou s několika kruhovými objezdy je tak nejkritičtějším místem celé trasy, ve špičce trvá průjezd často půl hodiny. Obyvatele města trápí až 20 tisíc aut denně. Řešení se hledá dlouho, v roce 2011 vzniklo několik variant, které zahrnovaly například mostní estakádu skrze město.

Bílina, přeložka silnice I/13 s tunelem. Pramen: ŘSD

Bílina, přeložka silnice I/13 s tunelem. Pramen: ŘSD

Jako nejlepší dopravní řešení nakonec ŘSD vyšel čtyřpruhový tunel (původně se zvažoval jen dvoupruhový), což centrální komise ministerstva dopravy schválila loni v září. Odhadované náklady tehdy byly 6,8 miliardy korun. V ekonomickém posouzení hrála roli i plánovaná Kladrubská, která v podobě čtyřpruhu propojí Kladruby a Nechvalice, tedy silnice I/13 a I/63 (potažmo D8). Vznikne tak ucelený čtyřpruhový tah z dálnice D8 až do Chomutova s napojením na dálnici D7.

Celková délka přeložky v Bílině bude 3,2 kilometru, z toho bude 1,4 kilometru v tunelu. Tunel povede od vlakového nádraží k fotbalovému stadionu, měl by být v hloubce kolem 20 metrů pod povrchem. Součástí přeložky budou i dvě mimoúrovňové křižovatky a čtyři mosty. S výstavbou se počítá v letech 2029 až 2032.

Přeložka v chystané podobě nicméně zatím není v územním plánu Bíliny. „V současné době probíhají práce na změně územního plánu tak, aby posuzovaný záměr byl s Územním plánem Bílina v souladu,“ píše se v dokumentaci EIA.

Podrobná mapa přeložky I/13 v Bílině je zde ve formátu pdf.

Tagy Bílina I/13 ŘSD tunel Bílina
18 komentářů