ČSA letí poprvé s „výročním“ Airbusem, A320 nasadí do Paříže

Letadlo OK-IOO, nový přírůste ČSA. Foto: Vlastimil KučeraLetadlo OK-IOO, nový přírůste ČSA. Foto: Vlastimil Kučera

Letadlo bude nasazeno na linku do Paříže.

České aerolinie dnes zařadí do provozu s cestujícími svůj poslední přírůstek ve flotile. Airbus A320 s registrací OK-IOO připomíná 100. výročí, které letos dopravce oslaví od svého založení.

Letoun byl vyroben v roce 2009, jeho majitelem je leasingová společnost Aircastle. Tento týden došlo k zápisu do českého leteckého rejstříku. Čtrnáct let starý letoun má odletět ve 12:25 s cestujícími na lince Praha – Paříž, kam plánuje dopravce dnes dva páry letů. Paříž zůstává jedinou destinací, kam ČSA nyní prodávají letenky. Dopravce dosud na trasu nasazoval hlavně pronajaté Boeingy 737-800 společnosti Smartwings.

Letadlo je bílé s červenými motory, na trupu má polepy oznamující 100 let dopravce. Na snímku ze středy ještě nebyla finální úprava, chyběl polep ocasní plochy s takzvaným trsátkem. V podobné úpravě létá druhé letadlo ve flotile: OK-HEU. To v Česku není často k vidění, je v pronájmu v Izraeli. Letadlo bylo prakticky celou dobu své existence v provozu u filipínského dopravce Cebu Pacific.

ČSA loni na podzim uvedly, že počítají s pronájmem tří dalších airbusů. Zatím je jistý ale jen letoun OK-IOO. Od roku 2024 mají pro ČSA létat nové Airbusy A220-300. Zařazením OK-IOO dojde ke zdvojnásobení flotily

Tagy České aerolinie ČSA OK-IOO
29 komentářů