Covid-19 zamíchal pořadím aerolinek. Největším dopravcem je China Southern

A350-900 pro China Southern AirlinesA350-900 pro China Southern Airlines

Čínská společnost se ve třetím čtvrtletí už dostala do zisku.

Letecká společnost American Airlines přišla kvůli pandemii koronaviru o post největší letecké společnosti na světě podle nabízené kapacity. Předstihl ji dopravce, který se ambicemi stát se světovou jedničkou dlouhodobě netají: China Southern Airlines.

Dopravci pomohlo především velké oživení poptávky po létání v Číně, které se v podstatě vrátilo na úroveň minulého roku. V USA jsou počty cestujících stále na nižší úrovni v porovnání s minulými roky.

Posun China Southern na první místo vyplývá z pravidelných týdenních analýz společnosti OAG podle nabízené kapacity. Na týden od 26. října čínský dopravce nabídl 2,58 milionu míst, zatímco American Airlines 2,4 milionu. Americké aerolinky mají kapacitu proti začátku roku stále zhruba poloviční. V žebříčku deseti největších dopravců na světě jsou tři čínští dopravci, z Evropy pouze Ryanair.

Podle agentury Reuters se čínský dopravce dostal již za poslední čtvrtletí do zisku ve výši 711 milionů jüanů , ještě ve druhém čtvrtletí firma prodělala 2,9 miliardy jüanů . Do zisku se dopravce dostal i přes to, že mezinárodní provoz je silně omezen.

Největší dopravci na konci října 2020. Foto: OAG

Největší dopravci na konci října 2020. Foto: OAG

Tagy american airlines China Southern Airlines
22 komentářů