Chorvatsko doufá v návrat turistů, život v zemi se vrátil k normálu

Promenáda ve Splitu v sobotu 29. května. Život se v zemi vrátil prakticky k normálu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPromenáda ve Splitu v sobotu 29. května. Život se v zemi vrátil prakticky k normálu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Pravidla pro cesty do Chorvatska a návrat zpět se mají příští týden opět uvolnit.

V závěru tohoto týdne přestala v Chorvatsku platit většina protiepidemických opatření v podobě omezení pohybu či zavřených restaurací. Země doufá, že díky pokračující vakcinaci a důslednému dodržování hygienických podmínek se podaří udržet situaci bez nových ohnisek koronaviru.

K velkému uvolnění došlo v pátek, což je patrné i v ulicích chorvatských měst, kam se zcela vrátil život. „Hotely a restaurace jsou otevřené, od pátku jsou otevřené i vnitřní prostory restaurací, bary zatím jen venku. Noční kluby jsou zavřené, protože tam je těžké udržet rozestup mezi lidmi, myslím, že se otevřou až mezi posledními. Venku není třeba nosit roušky nebo respirátory, pouze v uzavřených prostorách,“ řekla na tiskové konferenci po příjezdu prvního vlaku RegioJetu Monika Udovičičová z chorvatského ministerstva turistiky a sportu. Chorvaté ani turisté příliš neřeší roušky ani ve vnitřních prostorách.

Z rozhovorů s řadou podnikatelů v cestovním ruchu ve Splitu vyplynulo, že země si nemůže dovolit další špatnou sezónu. „Rezervy na jeden špatný rok jsme měli, ale na dva ne,“ řekl jeden z restauratérů ve Splitu.

Certifikace zařízení, která plní hygienické předpisy

Chorvatsko letos spustilo program certifikace Safe Stay in Croatia (Bezpečný pobyt v Chorvatsku), kterou získají zařízení splňující přísné hygienické podmínky. Vychází z celkem 25 bezpečnostních předpisů pro všechny turistické aktivity, pro hotely, kempy a další typy ubytovacích služeb, ale také pro muzea, národní parky, půjčování aut a dalších. „Pokud zařízení splní všechny přísné podmínky, obdrží známku, díky které turisté ví, že tam jsou v bezpečí. Zatím ji má kolem 15 000 objektů. Dále očkujeme pracovníky v turismu a nyní téměř 50 procent dostalo první dávku,“ sdělila Udovičičová. Zařízení podléhají pravidelné kontrole, o známku mohou přijít.

Pro návštěvníky z Česka platí nutnost mít před odjezdem buď antigenní nebo PCR test, který není starší 48 hodin. Musí jít o test schválený v EU. Do Chorvatska mohou také lidé 14 dní po druhé dávce očkování nebo ti, co v posledních 180 dnech prodělali koronavirus. Po návratu musí Češi vyplnit příjezdový formulář a do 5 dnů od návratu absolvovat PCR test. Už příští týden by měla začít platit možnost cestovat bez omezení 22 dní po první dávce vakcíny.

Tagy Chorvatsko
59 komentářů