Cestující v Libereckém kraji ignorují novou aplikaci na nákup jízdenek, její podíl na tržbách nedosáhl ani procenta

Nové polepy na autobusech v Libereckém kraji. Foto: Liberecký krajNové polepy na autobusech v Libereckém kraji. Foto: Liberecký kraj

Kraj nezná přesnou částku, kolik za vývoj aplikace dosud zaplatil.

Liberecký kraj investoval více než milion korun do vývoje nové aplikace Idolka pro nákup jízdenek v rámci integrovaného dopravního systému IDOL v celém kraji, většina cestujících ji ale ignoruje a jízdní doklady nakupuje jinak.

Ukazují to data o tržbách a počtu prodaných jízdenek, které si vyžádal deník Zdopravy.cz. Například v lednu se v rámci kraje prodaly jízdní doklady v hodnotě přes 41 milionů korun, přes Idolku ve stejný měsíc 266 tisíc korun. Nemá tak ani procentní podíl na celkových příjmech. Téměř polovinu tržeb mají stále klasické papírové jízdenky.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) je necelý rok a půl od zahájení provozu krátká doba na hodnocení aplikace.

„Zatím je předčasné aplikaci hodnotit, protože běží v přechodném testovacím a zaváděcím režimu, a to pouze pro jednotlivé a jednodenní síťové jízdenky. Po začlenění časových a síťových kupónů do aplikace očekáváme její vyšší podíl na tržbách IDOL. Na vylepšování aplikace se pracuje průběžně,“ uvedl náměstek. Kraj aplikaci inzeruje například na autobusech.

Od 15. 12. 2021 do 30. 4. 2023 bylo prodáno a aktivováno 86 200 jednotlivých jízdenek v ceně 2,35 milionu korun. Aplikace má zatím kolem šesti tisíc stažení.

Zkušenosti uživatelů na sociálních sítích a autora tohoto textu ukazují, že aplikace stále nenabízí stoprocentně funkční systém pro nákup jízdenek, na který se cestující mohou spolehnout.

Problémy s fungováním aplikace

Dlouhodobým problémem aplikace byla především její nestálost, kdy si řada uživatelů stěžovala na nutnost restartovat telefon, pokud se do ní chtěli přihlásit. V dubnu se při nákupu jízdenky přes aplikaci autorovi textu objevilo upozornění, že se nepodařilo zahájit platbu. Po opakovaném pokusu se objevilo znovu. Za zhruba deset minut přišlo oznámení, že dvě jízdenky byly zakoupeny včetně stržení platby. V té chvíli již k ničemu, protože muselo dojít ke koupi papírové jízdenky.

„Problém se týkal specifické skupiny uživatelů a bohužel nebyl zachycen při testování nové verze, jelikož se jednalo pouze o účtu s určitým datem registrace za kombinace specifických nastavení notifikací v sekci ‚Můj účet‘,“ uvedl Korid LK v odpovědi.

Není také  jasné, kolik vývoj aplikace dosud stál. Kraj nejprve v odpovědi na dotazy k nákladům na vývoj uvedl, že je součástí rozpočtu na větší projekt. Později odpověděl, že odhadovaná cena za Idolku se pohybuje okolo 1 až 1,5 milionu korun. Přesná částka ale známa není.

Aplikaci vyvíjí dodavatel Prahou vlastněné společnosti Operátor ICT. Stejná společnost má na starosti vývoj prakticky bezproblémové aplikace PID Lítačka. S ní má Liberecký kraj smlouvu.

„Implementační náklady, které zahrnují customizaci pražského systému MOS pro Liberecký kraj, stojí 4 mil. Kč a je hrazena v měsíčních splátkách. Detailnější rozbor nákladů lze poskytnout po vyúčtování tzv. nákladů fakultativních a rozvojových služeb,“ uvedl jednatel Korid LK Otto Pospíšil. Za rok udělil Korid sankce ve výši 39 tisíc korun.

 

Tagy idol Idolka Liberecký kraj
88 komentářů