Českolipské muzeum chystá výstavu o vagónce, žádá o pomoc veřejnost

Autobus značky Fross–Büssing určený pro město Liberec. Foto: Vlastivědné muzeum Česká LípaAutobus značky Fross–Büssing určený pro město Liberec. Foto: Vlastivědné muzeum Česká Lípa

V minulosti se ve vagónce vyráběly autobusy či lanovky.

Výstavu o historii českolipské vagónky připravuje Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Otevře ji v květnu a potrvá do září. Pracovníci muzea žádají obyvatele, kteří mají nějaké předměty související s historií tohoto významného podniku, zda by je zapůjčili.

„Zajímají nás i železniční modely, prospekty, upomínkové předměty a další materiály, které dokumentují historii železniční dopravy na našem území,“ popsal ředitel muzea Zdeněk Vitáček. Kontaktní osobou je kurátor výstavy Marek Hofman: telefonní linka 774 825 090, e-mailová adresa je hofman@muzeumcl.cz.

Výstava v prvních dvou částech ukáže stručný vývoj dopravy na Českolipsku od středověku až po současnost a také historii výroby železničních vagónů v České republice, která probíhala od 20. let 19. století. Třetí, největší část bude věnována historii závodu a produkci českolipské vagónky, která během své éry vyráběla kromě nákladních a osobních železničních vagónů také tramvaje, elektrické lokomotivy, autobusy nebo kabiny pro visutou lanovou dráhu. V současnosti patří vagónka pod skupinu Alstom.

Tagy vagónka Česká Lípa Vlastivědné muzeum Česká Lípa
1 komentář