Česko zakázalo přílety ruských letadel, vypraví speciální vlaky na ukrajinské hranice

A330 společnosti Aeroflot v Ostravě. Foto: Job Air TechnicA330 společnosti Aeroflot v Ostravě. Foto: Job Air Technic

Vzdušný prostor zůstává ruským letadlům zatím otevřen.

Česko uzavře hranice ruským letadlům. Od dnešní půlnoci nebude smět žádný letoun ruské registrace přistát na českém území. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ministr dopravy Martin Kupka.

„Už dva dny nevydáváme povolení k nepravidelným letům, od půlnoci bude pro ruská letadla uzavřen vzdušný prostor,“ uvedl Kupka. Podle něj se omezení bude týkat všech ruských dopravců.

Omezení se aktuálně dotkne linky Aeroflotu z Moskvy do Prahy a z Petrohradu do Prahy. České Smartwings do Ruska mohou dál létat, ale lze očekávat stejné restrikce u ruské strany. Smartwings rovněž létají do Prahy a Petrohradu. Dnes z rezervačního systému vymazaly všechny lety do Rostova, Kazaně a Samary.

Krok Česka je mírnější než ten, který chystá Polsko. To od půlnoci zcela zakáže přelety ruských letounů. Kupka současně upozornil, že platí i sankce na dodávky náhradních dílů pro letadla.

Ministerstvo dnes oznámilo, že České dráhy současně ve spolupráci s polským dopravcem PKP Intercity vypraví speciální vlaky do polské Přemyšle, která je na hranicích s Ukrajinou. Budou zdarma.

Oba vlaky mají humanitární charakter. Při cestě z Česka jsou určeny pro osoby, které se urychleně vracejí na Ukrajinu, např. za svými rodinami. Při cestě z Polska budou určeny pro uprchlíky z Ukrajiny. Vlaky odjedou z Bohumína dnes večer v 19:15 a v 19:30 hodin. Budou sestaveny ze 13 vagonů. Vedle vozů 2. třídy budou doplněny také o 2 speciální vozy, ve kterých je možné přepravit velká zavazadla. Soupravy jsou vybaveny nápoji a dekami, které poslouží především ženám a dětem prchajícím z válkou zasažených oblastí. Každý z těchto vlaků může nabídnout při své maximální obsazenosti přibližně 700 míst k sezení. Z Přemyšle se budou vracet během soboty. Z Polska přijedou do Bohumína a předpokládá se jejich jízda dál přes Olomouc, Českou Třebovou a Kolín do Prahy.

Dopravce už dopoledne oznámil, že občané s ukrajinským pasem mohou cestovat zdarma. Díky tomuto opatření se už během dne mohli ukrajinští občané dopravit do stanice Bohumín, odkud je možné pokračovat pravidelnými spoji přes Polsko na Ukrajinu. K těmto pravidelným spojům jsou nyní přidány dva speciální humanitární vlaky.

Tagy český vzdušný prostor Ministerstvo dopravy Rusko
66 komentářů