České dráhy napadly vítězství Arrivy v Plzeňském kraji, jejím vyřazením by vyhrál RegioJet

Nový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhyNový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhy

Šéf Českých drah minulý týden označil nabídku Arrivy za cenově agresivní.

České dráhy podaly námitky proti výběru společnosti Arriva vlaky v tendru na zajištění provozu vlaků na lince P1 JIH Horažďovice předměstí – Plzeň – Pňovany, ve kterém ze tří dopravců podaly nejdražší nabídku.

Deníku Zdopravy.cz to potvrdila mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová a mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. „Ano, můžeme potvrdit, že jsme podali námitky v souvislosti s výběrem provozovatele na lince P1, ale s ohledem k probíhajícímu řízení nebudeme v současné době poskytovat žádné další informace, které jsou předmětem samotného řízení,“ uvedla Rajnochová. RegioJet námitky podávat nebude. „Arriva vyhrála zaslouženě,“ uvedl majitel RegioJetu Radim Jančura.

O výběru Arrivy rozhodli radní před dvěma týdny. Arriva v soutěži nabídla 191,12 Kč za vlakokilometr, druhý RegioJet 233,26 Kč a poslední České dráhy 239,74 Kč. Aktuálně jezdí České dráhy v tomto provozním souboru za 174 Kč za kilometr. V  nové soutěži není v ceně za kilometr započítán poplatek za dopravní cestu, naopak jsou započteny náklady na instalaci zabezpečovače ETCS.

Arriva si za cenou stojí

Generální ředitel Českých drah Michal Krapinec v podcastu Cesty Zdopravy.cz minulý týden uvedl, že nabídka Arrivy byla cenově velmi agresivní. „Nás samotné by zajímalo, jak se k takové ceně dopočítali. Budeme nabídky intenzivně zkoumat,“ uvedl. Arriva si za cenou stojí a tvrdí, že plně reflektuje všechny náklady.

Pokud by České dráhy s námitkou uspěly a Arriva by byla vyloučena, jako druhý v pořadí by byl vítězem vyhlášen RegioJet. Námitky Českých drah ale mohou být také zdržovací taktikou, aby se kraj dostal do časové tísně a musel se státním dopravcem prodloužit stávající smlouvu bez soutěže. Stávající vyprší letos v prosinci.

Podle zadávací dokumentace jde o výkony v rozsahu 10,65–15,98 milionu vlakokilometrů během patnácti let. Na vítěze soutěže má přejít celkem devět jednotek RegioPanter řady 650, které jezdí na lince P1 od roku 2018. Jsou v barvách Plzeňského kraje. Na lince přinesly zásadní zlepšení kvality dopravy. Jsou plně klimatizované, nabízejí připojení k internetu, zásuvky na dobíjení či moderní informační systém. Za devět nových jednotek zaplatily České dráhy přes miliardu korun. 85 % pokryla dotace z Operačního programu Doprava 2014–2020.

Tagy Arriva vlaky České dráhy P1 Horažďovice předměstí - Pňovany Plzeňský kraj RegioJet
80 komentářů