dkv-spojujeme

České dráhy jsou bez dalšího pendolina, porucha vyřadila jednotku na měsíc

Jednotka pendolino v Karlových Varech. Foto: twitter Václava NebeskéhoJednotka pendolino v Karlových Varech. Foto: twitter Václava Nebeského

Havarovanou jednotku z Bohumína si v půlce září prohlédli specialisté z Alstomu, České dráhy čekají na nabídku.

České dráhy musí opět redukovat nasazení jednotek pendolino. Po nehodě v Bohumíně a víkendové poruše mají k dispozici jen pět ze sedmi jednotek. Kvůli tomu musí nasazovat klasické soupravy s lokomotivou.

Zatímco na chybějící jednotku z červnové nehody už České dráhy reagovaly trvalou změnou v jízdním řádu, od víkendu musí operativně nasazovat jiné soupravy zejména u spojů na západ Čech. Místo pendolina musely nasadit i CityElefant.

U jednotky 680.001 došlo k poškození kardanového hřídele, přesně k jeho destrukci v pevné části,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Kardanový hřídel přenáší kroutící moment, tedy zajišťuje pohyb, z motoru uloženého v rámu zavěšeném pod skříní vozidla na nápravu v podvozku. „K podobné závadě na jednotkách Pendolino dosud nedošlo a její příčiny nyní analyzujeme. Samotná oprava jednotky 680.001 se nyní předpokládá v délce asi 1 měsíc,“ dodal Šťáhlavský

České dráhy zatím podle stránek ČD Mimořádnosti chybějící jednotku řeší náhradní soupravou zejména u spojů začínajících a končících na západě Čech. Vlaky jsou vedeny náhradní soupravou sestavenou z moderních klimatizovaných vozů 1. a 2. třídy. Opatření v provozu vlaků v důsledku odstavení této jednotky po dobu opravy budou průběžně aktualizována a dostupná na webu www.cd.cz a v aplikaci Můj vlak.

Osud havarované jednotky z konce června je zatím nejasný. Došlo ale k zásadnímu posunu: v polovině září si jednotku prohlédli technici z Alstomu. „V současné době mají připravit nabídku zahrnující popis opravy a její nacenění. Nabídku by měli zpracovat během několika týdnů,“ dodal Šťáhlavský.

Tagy 680 České dráhy pendolino
173 komentářů