Česká pošta pouští do svých přeprav dalšího dopravce. Kontrakt za 596 milionů korun získal Astra Trans

Kamiony Astra Trans. Foto: Astra TransKamiony Astra Trans. Foto: Astra Trans

Česká pošta si od převodu autodopravy na soukromé dopravce slibuje větší efektivitu.

Česká pošta rozšiřuje území, kde nechá přepravu nad 3,5 tuny soukromým dopravcům. Soutěž v hodnotě 596 milionů korun na zajištění logistiky balíkových zásilek v regionu severních a východních Čech vyhrála liberecká společnost Astra Trans. Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek a tiskové zprávy České pošty. Tříletá smlouva má hodnotu až 596 milionů korun.

Podle České pošty přinese nahrazení vlastní dopravy nad 3,5 tuny soukromým subjektem především úsporu investičních a provozních prostředků. Česká pošta již na začátku jara podepsala smlouvu se společností C.S.CARGO na lokality Praha a Morava, kde si vysoutěžená společnost již přebírá první trasy. „Nyní se také přidá region severovýchodních Čech pod distribucí Astra Trans, tam by se celý proces měl rozeběhnout během prázdnin. Po úspěšném startu v Praze a na Moravě očekáváme hladký průběh i v tomto případě,“ říká Martin Kment, ředitel Divize logistiky České pošty.

Zaměstnanci přejdou k novému dopravci

Převod vlastní autodopravy nad 3,5 tuny na soukromé dodavatele je součástí systémových transformačních změn na České poště. Změna pomůže státní firmě využívat služeb soukromého přepravce tehdy, kdy to bude potřebovat. „Nebude se pohybovat v nevýhodných podmínkách jako dosud, kdy veškeré závazky vyplývající z vlastní velké přepravy nesla na svých bedrech. To se týká zejména údržby a obnovy autoparku nebo zbytečných ztrát při nedostatečném vytížení svých přepravních kapacit. Mnohem elastičtěji a úsporněji tak zvládne jak vánoční nápor, tak dny s nižšími objemy zásilek,“ uvedla Česká pošta v tiskové zprávě.

Lokalitu jižních a západních Čech si Česká pošta ponechá ve své gesci. „Pokud se po třech letech ukáže, že nájem soukromých dopravců není pro firmu dále efektivní, umožní nám tento model rychlý návrat k vlastní obsluze. Stejně tak budeme mít zcela transparentní a okamžité srovnání jednotlivých logistických modelů,“ doplňuje k tomu Kment.

Většina řidičů automaticky přechází od České pošty k novým dopravcům a zůstávají v oboru. Celkem jich do konce roku bude cca 850.

Tagy Astra Trans česká pošta
28 komentářů