Ceny benzínu jsou zpět pod 40 Kč za litr, mají dál klesat

Čerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan SůraČerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

K hlavnímu zlevnění má dojít u benzínu díky poklesu velkoobchodních marží.

Po necelém měsíci se ceny benzínu opět vrátily pod 40 korun za litr. Jako tradičně se o zlevnění postarala síť čerpacích stanic Tank ONO, která včera odpoledne snížila cenu o korunu na litr na 39,90 Kč. Průměrná cena v Česku je o 2,86 Kč vyšší. Naftu stejný řetězec zlevnil o 40 haléřů na 45,50.

Ceny pohonných hmot v Česku v říjnu prudce stouply, zejména pak u benzínu. Sešlo se totiž více faktorů. Šlo například o konce snížení spotřební daně nebo stávku ve francouzských rafinériích. Stávka v rafineriích ve Francii způsobila, že produkce v zemi byla v uplynulých týdnech poloviční oproti běžné úrovni. To významně přispělo k nedostatku na celém evropském trhu. Podle dat CCS ceny v Česku za poslední týden stouply na 42,76 Kč za litr benzínu (+0,04 Kč) a na 47,25 Kč u nafty (+0,64 Kč).

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka by ale ceny měly klesat. „Příznivý je pokles velkoobchodních marží na celém evropském trhu. Zdražování pohonných hmot v ČR skončí. Zejména u benzínu očekáváme v nejbližším týdnu snížení ceny o více než 1,2 Kč za litr. U nafty by zlevnění mělo být na úrovni desítek haléřů,“ dodal Tomčiak,

Tagy ceny PHM ceny pohonných hmot
50 komentářů