Cena tištěných předplacených jízdenek na jižní Moravě vzroste o desetinu

Autobus MAN Lion´s City A21 společnosti BDS-Bus pro provoz v Jihomoravském kraji. Foto: FB IDS JMKAutobus MAN Lion´s City A21 společnosti BDS-Bus pro provoz v Jihomoravském kraji. Foto: FB IDS JMK

Kraj je veden snahou motivovat cestující k přechodu na elektronické jízdenky.

Části cestujících, kteří pravidelně využívají veřejnou dopravu v Jihomoravském kraji, od listopadu vzroste jízdné. O desetinu se zvýší cena předplacených tištěných jízdenek. Změnu schválili v úterý radní kraje s tím, že jde „o první krok k racionalizaci příjmů v IDS JMK“. Zdražení se netýká MHD.

Jihomoravský kraj udržuje dva jízdenkové systémy. V posledních letech zavedl elektronické jízdenky na platební kartě, pro děti případně i na klíčence. Vedle toho zůstal zachován i původní systém prodeje papírových jízdenek.

„Držet tyto dva systémy vedle sebe je drahé a neefektivní. Bylo proto rozhodnuto o navýšení cen papírových předplatních jízdenek a současně ponechání dosavadních cen u elektronických jízdenek prodaných přes e-shop a v Kontaktních centrech IDS JMK,“ uvedl ředitel dopravního organizátora KORDIS JMK Jiří Horský.

Podle něj je kraj veden snahou motivovat cestující k přechodu na elektronické jízdenky. Postupně totiž chce omezovat prodejní síť papírových předplacených jízdenek. V Brně už si papírovou předplatní jízdenku od začátku letošního roku koupit nelze, k dostání je pouze elektronická.

Tagy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK
37 komentářů