Cegelec začal s montáží výzbroje pro nové pražské trolejbusy SOR TNS 18

Trolejbus SOR TNS 18 po příjezdu do areálu Cegelecu. Foto: Jiří Krpata / CegelecTrolejbus SOR TNS 18 po příjezdu do areálu Cegelecu. Foto: Jiří Krpata / Cegelec

Firma v sobotu dopoledne otevře svůj areál veřejnosti pro prohlídku nového trolejbusu.

Společnost Cegelec, která je dodavatelem SOR Libchavy u zakázky na nové kloubové trolejbusy pro Prahu, začala v těchto dnech s montáží elektrické výzbroje do prvního z patnácti trolejbusů. Jejich dodávka nabrala zpoždění několik měsíců. O víkendu firma mimořádně ukáže trolejbus veřejnosti. V budoucnu mají trolejbusy jezdit na lince 58 do Čakovic.

Montáž bude probíhat v nově pronajatých prostorech, jež jsou určeny i pro potenciální výrobu či servis trolejbusů. Původně měly být trolejbusy hotové. Cegelec ale zaznamenal zpoždění kvůli výpadku dodávek elektroniky.

Naše společnost přijala celou řadu opatření, jejichž cílem bylo minimalizovat dopady tzv. čipové krize, která nás bohužel zastihla v tu nejméně příhodnou dobu a poznamenala nepříznivě naše termínové plány. Jedním z těchto opatření bylo i obstarání prostor, které můžeme využívat k montáži elektrických výzbrojí trolejbusů, což nám může uspořit výrazné množství času v rámci oživování, testování a provádění vybraných zkoušek, protože můžeme přenášet veškeré poznatky na jednom místě, což při přejezdech do výrobního závodu finálního dodavatele není možné,“ uvedl Miroslav Opa, výkonný ředitel Cegelecu.

Otevření areálu fanouškům

Montáž chybějících částí elektrické výzbroje a vybrané testování se budou týkat i nyní přepraveného trolejbusu. Podle Opy v novém areálu mohou být do budoucna kompletovány i sériové trolejbusy. „Nový prostor nám jich umožňuje najednou montovat až šest o standardní délce, anebo čtyři článkové,“ dodal.

Na základě požadavků fanoušků se firma rozhodla v sobotu 27. 5. od 8:30 do 12:00 umožnit zájemcům vstup do svého areálu. Veřejnost tak bude mít možnost si trolejbus prohlédnout, zatím jen zvenku. Od 8:00 do 11:45 bude možné využít i bezplatné svezení historickým autobusem Karosa B 732 soukromého majitele v trase Kačerov – Cegelec a zpět. Odjezdy jsou naplánovány vždy v celou a o půl z Kačerova a ve čtvrt a tři čtvrtě od Cegelecu.

Fanoušci trolejbusové historie budou mít v sobotu možnost účastnit se vycházky po nikdy nedokončené trolejbusové trati z centra Prahy do Dejvic. Akce se uskuteční v sobotu od 14:30 (se začátkem u výstupu z metra stanice Náměstí Republiky u Masarykova nádraží). „Jedná se o zajímavou připomínkou ambicí Prahy na rozvoj trolejbusů v 50. letech, který ale skončil jen rozestavěním vybraných úseků, po kterých však dodnes zůstalo několik připomínek. Ve své době mělo jít o prodloužení první pražské trolejbusové linky, namísto dokončení stavby ale přišlo zrušení celé původní tratě, které vlastně zahájilo nerozumnou likvidaci pražských trolejbusů,“ dodal Opa.

Trolejbus SOR TNS 18 po příjezdu do areálu Cegelecu. Foto: Jiří Krpata / CegelecInteriér trolejbusu SOR TNS 18. Foto: Libor Hinčica / CegelecTrolejbus SOR TNS 18 po příjezdu do areálu Cegelecu. Foto: Jiří Krpata / Cegelec
Tagy Cegelec Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp SOR Libchavy SOR TNS 18
31 komentářů