ČD nově umožní výběr konkrétního místa u vlaků ze zahraničí

Railjet mezi Brnem a Adamovem u bílovických tunelů. Foto: České dráhyRailjet mezi Brnem a Adamovem u bílovických tunelů. Foto: České dráhy

České dráhy včera začaly s prodejem jízdenek na období nového jízdního řád. Novinkou je možnost koupit nejlevnější Vázané jízdenky i

České dráhy včera začaly s prodejem jízdenek na období nového jízdního řád. Novinkou je možnost koupit nejlevnější Vázané jízdenky i na pokladnách, nejen přes internet. Dlouho očekávanou změnou je také možnost rezervovat si konkrétní místo ve vlacích přijíždějících ze zahraničí. O změnách informovaly České dráhy v tiskové zprávě.

Období předprodeje je až 60 dní, nyní tedy zahrnuje také cesty v období Vánoc. „Před a po vánočních svátcích je vždy velký zájem o cestování vlaky a včasný nákup jízdenek zajistí nejlevnější cestování a při rezervaci místa také jeho garanci,“ radí mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Leo Express a RegioJet už jízdenky na nový grafikon prodávají.

Od listopadu mizí i jeden z dlouhodobých problémů u dálkových spojů. Pokud přijíždí souprava ze zahraničí, často u ní není možné vybrat konkrétní místo pro rezervaci. Nově bude možné vybrat konkrétní místa přímo na schématu také u vlaků Berliner z Německa a Valašský expres, které pojedou z Púchova do Prahy.

Bude to možné díky přenesení správy rezervací pro tyto vlaky ze zahraničních do českého rezervačního systému. Možnost výběru místa na plánku vozů u vlaků ze zahraničí je možná také u spojů Žilina – Bohumín – Praha, SC Pendolino Košičan z Košic do Prahy a railjet Slovenská strela z Bratislavy do Prahy.

Od dnešního dne se rozšiřuje také nabídka jízdenek v e-shopu Českých drah a v aplikaci Můj vlak také o některé jízdenky v rámci takzvaného malého pohraničního styku (MPS). Elektronické jízdní doklady budou nově dostupné u příhraničních nabídek MPS Länderbahn a MPS Slovensko. Jízdenky budou nabízeny ve stejném rozsahu jako při výdeji na pokladních přepážkách ve stanicích nebo ve vlaku, s výjimkou relací do stanice SelbStadt (dopravce Agilis) u nabídky MPS Länderbahn.

Určitá omezení v předprodeji jízdenek a rezervací v e-shopu a aplikaci Můj vlak a také při rezervaci míst u pokladen platí pro období od 12. do 14. prosince 2019, a to v souvislosti s úpravou oběhu vlakových souprav během přechodu ze starého na nový jízdní řád. Předprodej pro tyto dny bude zahájen ve zkráceném období s předstihem několika týdnů. Pozdější termín spuštění prodeje rezervací bude také u vlaků do/z Polska v závislosti na termínu spuštění rezervací u polského dopravce PKP Intercity.

Tagy České dráhy Top Vázaná jízdenka
85 komentářů