Čajánek: JHMD jsou připravené dál provozovat dopravu, proti zamítnutí reorganizace zváží odvolání

JHMD, vůz M27. Víkend 1. a 2. října 2022. Autor: Dalibor PalkoJHMD, vůz M27. Víkend 1. a 2. října 2022. Autor: Dalibor Palko

Firma odmítla názor soudu, že reorganizačním návrhem sledovala nepoctivý záměr.

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je od čtvrtka v úpadku, zváží odvolání proti tomu, že jí soud zamítl reorganizaci. Firma odmítla názor soudu, že reorganizačním návrhem sledovala nepoctivý záměr. Je připravena dál provozovat náhradní autobusovou dopravu, s čímž začala v pondělí. ČTK to dnes řekl předseda správní rady JHMD Boris Čajánek. Firma nasadila místo vlaků autobusy, protože jí vypršela platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a o nové požádala pozdě.

Krajský soud v Českých Budějovicích ve čtvrtek rozhodl o úpadku firmy a jmenoval insolvenční správkyni. Soudkyně Pavlína Glaser Hrůzová zároveň zamítla reorganizační návrh. Soud pochybuje, že firma uvedla pravdivé údaje o své finanční situaci. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma na sebe podala začátkem září insolvenční návrh, dluží přes 160 milionů korun. Firma nemá na splácení, argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy.

Čajánek dnes řekl, že firma je připravená dál provozovat náhradní dopravu, ale že je to otázka na insolvenční správkyni. O soudním usnesení bude dnes Čajánek jednat s právníky. „Budeme zvažovat, jestli se v té otázce nepovolené reorganizace odvoláme. Podáním návrhu na reorganizaci prostě rozhodně nebyl sledován nepoctivý záměr. Určitě na to budeme reagovat,“ řekl Čajánek. Dodal, že reorganizaci schválila nadpoloviční většina věřitelů.

Kvůli problémům firmy chystá Kraj Vysočina novou autobusovou linku. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ve čtvrtek ČTK řekl, že kraj firmě vypoví smlouvu a dopravu tam zajistí díky autobusům. Jihočeský kraj pozastavil 27. září firmě JHMD platby za provoz vlaků. JHMD uvedly, že peníze od Jihočeského kraje jsou zásadní pro to, aby vyplatily mzdy a zajistily provozní financování. S Jihočeským krajem má firma smlouvu do prosince 2024. Hodnota pětiletého kontraktu je 163 milionů korun.

„Sdělení (firmy) ohledně náhradní autobusové dopravy vzbuzují pochybnosti o pravdivosti údajů týkajících se finanční situace dlužnice, když na jednu stranu uvádí nedostatek finančních prostředků (včetně úhrady mezd zaměstnanců) a na straně druhé je schopna obratem zajistit dopravní obslužnost autobusy,“ uvedla soudkyně.

Drážní úřad obnovil s firmou řízení vedoucí k tomu, že by jí odňal licenci kvůli finanční nezpůsobilosti. Další z nutných podmínek je mít osvědčení o bezpečnosti provozovatele drážní dopravy, které JHMD končí k 16. říjnu. JHMD nevyplatila v září pracovníkům mzdu, protože jí chybí peníze. Má asi 80 zaměstnanců.

Firma vlastní a provozuje úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Vlaky vyjely naposledy 2. října.

Tagy insolvence JHMD JHMD
56 komentářů