Bývalí piloti Smartwings se domáhají peněz za odstupné, soud zahájil s dopravcem insolvenční řízení

Boeing 737-800. Foto: SmartwingsBoeing 737-800. Foto: Smartwings

Smartwings považují insolvenční návrh za šikanózní.

(aktualizováno 5:59) Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Smartwings. Vyhlášení úpadku se domáhá pět zahraničních pilotů, kterým podle svého vyjádření letecká společnost dluží peníze za odstupné.

Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Piloti se v návrhu domáhají dlužné mzdy ve výši 66–156 tisíc eur za různě dlouhá období, většinou v loňském roce po vypuknutí pandemie koronaviru. Jde o piloty z Dánska, Itálie, Maďarska a Bulharska, kteří létali ze základen ve Varšavě a v Budapešti. Smartwings považují návrh za šikanózní.

Piloti v textu návrhu upozornili, že pracovali pro Smartwings na občanskoprávní smlouvy, které nepodléhají povinným odvodům ze závislé činnosti. „Povaha činnosti věřitelů jakožto pilotů a jejich postavení dle těchto smluv však mělo zcela jednoznačně pracovněprávní povahu,“ uvádí se v textu návrhu. Podle pilotů přestaly Smartwings jednostranně smlouvy plnit „Ze dne na den je zbavil jakýchkoliv příjmů a uvrhl do stavu hmotné nouze, kterou následně využil k nátlaku na věřitele, aby se svých práv a nároků vůči dlužníku pod příslibem pokračování spolupráce vzdali,“ píše se ve společném návrhu.

Podle textu návrhu existoval mezi leteckou společností a piloty smluvní vztah. Na jeho základě měli dostat měsíční odměnu 10 tisíc eur v zimní sezóně a 13 500 eur v letní sezóně. Piloti uvádí, že se Smartwings smluvně zaručily, že v případě ukončení smlouvy ze strany letecké společnosti bude pilotům vyplaceno „odstupné“ ve výši šesti měsíčních odměn. Když nastala pandemie, nedostali piloti nic. Domáhají se proto odstupného.

„Společnost Smartwings se stala předmětem šikanózního insolvenčního návrhu. Skupina pěti bývalých externích pilotů se domáhá zaplacení pohledávek, které společnost Smartwings neuznává. Společnost s nimi opakovaně jednala a navrhovala smírné mimosoudní řešení, které však tato skupina pěti pilotů odmítla a místo toho se rozhodla vydírat společnost prostřednictvím návrhu na zahájení insolvenčního řízení. Společnost se hodlá bránit všemi dostupnými právními prostředky a v této souvislosti již podala trestní oznámení,“ uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

V návrhu se také píše, že Smartwings o hrozbě výplat odstupného věděly. „V červenci 2020 dlužník (Smartwings, pozn. redakce) zadal u advokátní kanceláře KUBEČKA & PROKOP, advokátní kancelář s.r.o. právní analýzu možné právní obrany proti platně sjednaným smluvním závazkům vůči pilotům,“ píše se v textu. Dopravce podle návrhu zvolil strategii postavenou na tlaku na piloty, aby i s ohledem na jejich složitou ekonomickou situaci, kdy je dlužník odstřihl od jakýchkoliv příjmů, akceptovali dodatky smluv předložené Smartwings, kterými by se svých práv a pohledávek vzdali. To piloti odmítli.

Smartwings podobně jako všechny letecké společnosti utrpěly velký pokles příjmů kvůli pandemii. Dopravce žádal o státní podporu, kterou nakonec získal jen formou státem zaručeného úvěru. V řadě zemí dostali dopravci přímou dotaci. „V současné době společnost prochází úspěšnou restrukturalizací v důsledku pandemie nemoci COVID- 19,“ dodala Dufková.

(V 5:59 aktualizováno o vyjádření Smartwings)

Tagy smartwings
91 komentářů