Budoucnost českých lokálek. Sledujte v úterý ve 20 hodin živě vysílanou diskusi

Vltavotýnská lokálka už v osobní dopravě slouží jen občasným nostalgickým vlakům. Autor: Lukáš StrejcVltavotýnská lokálka už v osobní dopravě slouží jen občasným nostalgickým vlakům. Autor: Lukáš Strejc

Startují Trendy Zdopravy.cz. Live streamované diskuse s odborníky, do kterých se můžete zapojit svými dotazy a komentáři i vy.

Vážení čtenáři, spouštíme pro vás nový projekt. Několikrát za rok vás pozveme ke sledování živě streamované diskuse Trendy Zdopravy.cz, kterou věnujeme vždy jednomu z aktuálních témat, která jsou pro budoucnost dopravy v Česku zajímavá a důležitá.

První Trendy Zdopravy.cz můžete sledovat v úterý 28. března od 20 hodin přímo zde na webu. Tématem prvního živě vysílaného pořadu bude budoucnost regionálních tratí v České republice.

Některé kraje jsou připraveny objednávat a podporovat provoz na všech svých regionálních tratích, jiné už oddělily tratě s každodenním provozem od těch, kde objednávají jen turistickou sezónní dopravu, a jiné hledají úspory v omezování provozu na lokálkách, aby měly více peněz na klíčové tratě a na dražší nové vlaky.

Která cesta je ta správná? Mají být peníze tím hlavním argumentem, nebo hrají roli i jiné faktory v tomto rozhodování? Jaké parametry musí mít regionální trať, aby byla skutečně plnohodnotnou součástí dopravního systému? Kdy je možné omezením provozu na regionální trati skutečně ušetřit? Kolik stojí údržba regionálních tratí v Česku? Je rozumné podmiňovat udržení provozuschopnosti tratě minimální roční objednávkou osobních a nákladních vlaků? A má vůbec smysl snažit se udržet v provozu každý metr kolejí z dob Rakouska-Uherska?

Hosty prvního pořadu Trendy Zdopravy.cz v úterý večer budou:

Petr Borecký, radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje
Jiří Řehák, náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče
Jiří Pavel, ředitel Odboru strategie Správy železnic
Jiří Nálevka, ředitel Arriva vlaky
Jan Hruška, člen představenstva železničního nákladního dopravce CityRail a strojvedoucí

Živě streamovaným večerem vás provede autor a moderátor podcastů Cesty Zdopravy.cz Ondřej Kubala. Do pořadu se budete mít možnost v reálném čase zapojit svými dotazy i vy. Během sledování videa je můžete psát do diskuse zde na webu Zdopravy.cz a moderátor bude vybrané otázky hostům živě pokládat i za vás.

Tagy budoucnost regionálních tratí Doporučeno Trendy Zdopravy.cz
120 komentářů