Budoucnost A380 v ohrožení. Podle Reuters Emirates chtějí raději menší A350

A380 společnosti Emirates v Dubaji. Foto: EmiratesA380 společnosti Emirates v Dubaji. Foto: Emirates

Budoucnost výroby největšího osobního dopravního letadla Airbus A380 je rok po oznámení další objednávky od Emirates znovu nejistá. Agentura Reuters

Budoucnost výroby největšího osobního dopravního letadla Airbus A380 je rok po oznámení další objednávky od Emirates znovu nejistá. Agentura Reuters přišla s odvoláním na své zdroje s tvrzením, že aerolinky jednají s výrobcem o zrušení části objednávky výměnou za nákup nových Airbusů A350. Airbus potvrdil, že s Emirates jedná.

Emirates, které jsou největším zákazníkem u modelu A380, si loni objednaly dalších 36 kusů, čímž zachránily výrobu největšího osobního letadla na světě na několik let dopředu. Teď ale podle zdrojů agentur jednají o tom, že by velkou část objednávky přeměnily v menší letadla A350. Další zakázky na A380 Airbus nemá a mohlo by to znamenat úplný konec výroby.

Airbus nečekaně na spekulace o konci výroby reagoval veřejným prohlášením, že jednání s Emirates o A380 skutečně probíhají, další informace ale firma nechce uvést. Emirates ani výrobce motorů pro A380 Rolls-Royce se nevyjádřily. Podle Reuters chce budoucnost A380 vyřešit ještě stávající šéf výrobce letadel Tom Enders, který v dubnu skončí.

O zakázce se mluví od jejího podpisu, že zatím stále není finálně domluvená, především kvůli debatám o motoru pro superjumbo.  Ukončení výroby A380 výměnou za další objednávky A350 může být pro Airbus sice na první pohled bolestivým řešením, ale mohlo by mu pomoci u aerolinek z oblasti Perského zálivu k většímu úspěchu s modelem A350. Emirates mají současně objednány letouny Boieng 777X, které mají být přímými konkurenty A350.

Tagy A380 Airbus Airbus A380 emirates Top
10 komentářů