Budějovická MHD zavede placení kartou ve vozech. Papír nebude třeba

Elektrobus, MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrobus, MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Českobudějovická MHD se po loňské rekordní obnově vozového parku letos soustředí na technologickou nadstavbu. Dopravní podnik města České Budějovice (DPMČB)

Českobudějovická MHD se po loňské rekordní obnově vozového parku letos soustředí na technologickou nadstavbu. Dopravní podnik města České Budějovice (DPMČB) aktuálně vypsal zakázku na dodávku sady systémů, které mimo jiné nabídnou cestujícím možnost platby kartou ve vozidle, aniž by k tomu potřebovali ještě papírovou jízdenku.

„Předmětem plnění veřejné zakázky je provedení díla spočívajícího v dodávce a montáži řídícího, informačního, odbavovacího a komunikačního systému městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích,“ zveřejnil podnik ve veřejném věstníku. Odhadovaná cena zakázky je 61 milionů korun. Systém by měl být zaveden na přelomu letošního a příštího roku.

„Všechny tyto telematické systémy přinesou cestujícím vyšší kvalitu, spolehlivost a atraktivitu služeb MHD, dopravci pak nástroje pro efektivnější řízení dopravy,“ uvedl vedoucí útvaru obchodu DPMČB Viktor Lavička.

Co je součástí zakázky DPMČB:

Odbavovací systém
Pro veřejnost nejvíce viditelná část celého projektu, která spočívá v osazení nových odbavovacích terminálů do každého vozu MHD. Tyto nové terminály umožní bezhotovostní platbu jízdného bezkontaktní platební kartou. Při tomto způsobu placení nebude mít cestující žádnou papírovou jízdenku a přepravní kontrola bude probíhat přiložením karty terminálu revizora a online ověřením platnosti virtuální jízdenky. Od ostravského modelu je tento systém trochu odlišný – na rozdíl od Ostravy není nutné přikládat kartu při nástupu i výstupu, ale stačí si zaplatit jízdné při nástupu a po dobu platnosti zakoupené jízdenky již není třeba nic dalšího řešit, a to ani při případném přestupu do jiného vozu. Konzervativní cestující nemusí mít obavu – zároveň zůstane zachována možnost použití tradiční papírové jízdenky.

Radiová síť pro hlasovou i datovou komunikaci
Využití pro hlasovou komunikaci mezi dispečinkem a řidiči i dalšími provozními pracovníky, ale také pro přenos dat mezi vozidly a dispečerským řídicím systémem. Radiové datové přenosy umožní mimo jiné komunikaci mezi vozidly a světelnými křižovatkami ve městě pro dynamickou preferenci MHD při jejich průjezdu.

Dispečerský řídicí systém
Nástroj pro dispečery i další pracoviště s pokročilými funkcemi pro operativní řízení i pro analytické a statistické potřeby. Umožní nejen dohled nad aktuální polohou všech vozidel, který je k dispozici již nyní, ale díky modernizaci palubních jednotek poskytne i nové nástroje jako např. pro automatizované zasílání odklonových tras a pokynů řidičům přímo na obrazovku v jejich kabině, automatické hlídání návazností apod. Součástí bude i nové řešení řízení pro elektronické zastávkové panely pro zvýšení jejich přesnosti a spolehlivosti.

Palubní řídicí systém vozidel MHD
Nové palubní jednotky pro provozní informace pro řidiče, kterým poskytnou pohodlné zobrazení a ovládaní na dotykových displejích a také nové funkce pro komunikaci s dispečinkem.

Tagy České Budějovice DPMCB jízdenky MHD
9 komentářů