Brno se v neděli rozloučí s trolejbusy 22Tr, jízdné na speciálních spojích bude zdarma

Trolejbus Škoda 22Tr v Brně. Foto: Harold17 / Wikimedia CommonsTrolejbus Škoda 22Tr v Brně. Foto: Harold17 / Wikimedia Commons

Provoz tohoto typu končí po devatenácti letech.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) vypraví v neděli ráno naposledy kloubové trolejbusy Škoda 22Tr do pravidelného provozu. Dopravce už dříve oznámil, že je díky nákupu nových trolejbusů vyřadí.

DPMB na svých stránkách již zveřejnil speciální jízdní řád. Trolejbusy vyjedou z komínské vozovny v 9:42 a 9:56 na okružní trasu připomínající svým tvarem osmičku: povede přes Žabovřesky, Veveří, Mendlovo náměstí a Anthropos do Kohoutovic a Nového Lískovce. Jízdní řád je ke stažení zde. Jízda speciálními spoji bude zdarma.

Z původních osmi kusů zbývají poslední dva – ev. č. 3603 a 3605. V 15:50 se pak oba vozy sjedou ve smyčce Nemocnice Bohunice, kde proběhne společné focení. Následně odjedou v konvoji přes centrum města do vozovny Komín.

Vyřazení tohoto typu umožnila především dodávka nových trolejbusů Škoda 27Tr. V Brně jich jezdilo jen osm. Některé byly sešrotovány, jeden naopak prochází renovací do původního stavu pro retro provoz. Historii těchto trolejbusů popisuje server Bmhd.cz.

Nejde přitom o jediné vyřazení typu vozidla v brněnské MHD. „Na jaře v našem vozovém parku budou končit trolejbusy 14Tr. Letošní rok bude pomyslnou tečkou i za provozem tramvají typu K2 a autobusů Karosa,“ řekla mluvčí DPMH Hana Tomaštíková. DPMB plánuje i u těchto vozidel rozlučkové akce.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB Škoda 22Tr
27 komentářů