Brno opraví tramvajovou trať na Vídeňské, upraví trolejové vedení na Mendlově náměstí

Tramvajová trať na Vídeňské ulici. Foto: Harold / Wikimedia CommonsTramvajová trať na Vídeňské ulici. Foto: Harold / Wikimedia Commons

Rekonstrukce je naplánovaná na příští rok, má umožnit zkrácení jízdních dob. Město podpořilo dotací i úpravy trolejbusové trati na Mendlově náměstí.

Tramvajovou trať na Vídeňské ulici v Brně v úseku Bohunická – Moravanské Lány čeká rekonstrukce. Investici za 115 milionů korun schválili minulý týden brněnští radní.

Na trati dojde k výměně kolejového svršku i spodku, zejména v úseku od zastávky Bohunická po Moravanské lány, kde nově také vznikne hlavní sběrač pro odvedení vody z trativodů do kanalizace. Součástí bude i vybudování nového kabelového vedení jako spojnice mezi již zrekonstruovanými úseky. Kvůli špatnému stavu trati zde tramvaje musejí zpomalit.

„Současný stav tramvajové trati na ulici Vídeňské v úseku zastávek Bohunická – Moravanské lány je již nevyhovující. Je na mnoha místech poškozena, jsou zde zabahněné kolejové úseky, což svědčí i o špatném stavu podkladních vrstev. To pak znemožňuje provádění směrových a výškových úprav. Od rekonstrukce si slibujeme komfortnější veřejnou dopravu s vyšší dovolenou rychlostí tramvají, která se projeví kratší jízdní dobou,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková. K opravě má dojít během příštích prázdniny, město na rekonstrukci poskytne investiční dotaci 115 milionů korun.

Radní minulý týden schválili i dotaci do nového dopravního řešení na Mendlově náměstí v podobě úpravy trolejbusové trati. „Nejvýraznější změnou je plánovaná nová trolejbusová trať. Ta bude ve směru od křižovatky na Hlinkách vedena nově do ulice Křížkovského pod mostem „Karakas“ a dále na Veletržní a jižní části Mendlova náměstí. Bude tedy nutné vybudovat nové trolejové vedení a napojit ho do Mendlova náměstí,“ dodala Vaňková. „Vedení do Mendlova náměstí se musí napojit také ze směru ulice Úvoz a ulice Veletržní. V další etapě se chystá i likvidace stávajícího trolejbusového terminálu a jeho nahrazení novým, umožňujícím zřízení samostatných nástupišť ve směru Pisárky,“ upřesnila. Úpravy začnou v listopadu a skončí v dubnu příštího roku, investiční dotace je 30 milionů korun.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB Mendlovo náměstí Vídeňská
26 komentářů