Brno nechá dotaci na „šalinkarty“, občané Brna tak mohou ušetřit 1 425 korun ročně

Představení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda GroupPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda Group

Dotaci letos využily tři čtvrtiny majitelů ročních jízdenek, cena MHD jim klesla pod 10 Kč na den.

Brno bude ze svého rozpočtu i příští rok dotovat lidem pořízení roční jízdenky na městskou hromadnou dopravu. Dotace je vázaná na platbu poplatku za odpad.

O pokračování dotačního programu informovalo město v tiskové zprávě. Zájem o dotaci je velký: jen letos ji za prvních deset měsíců využilo 32 tisíc lidí, tedy více než tři čtvrtiny držitelů ročních nezlevněných jízdenek. O příspěvek je možné zažádat poté, co občané na příslušný rok uhradí poplatek za odpad. Město na tuto dotaci vyčlení 54 milionů korun.

„Výše jízdného v Brně je vzhledem k rozsahu a kvalitě nabízených služeb více než příznivá, navíc se roky nezměnila, ale přesto je jasné, že jednorázový výdaj za roční šalinkartu může s rodinným rozpočtem zahýbat. Pro brněnské zóny 100 a 101 vyjde roční předplatní jízdenka na 4 750 korun, s příspěvkem města ve výši 1 425 korun se rázem dostaneme na 3 325 korun – cestování MHD tím pádem vyjde Brňany na méně než 10 korun denně,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Dotace se týká roční elektronické předplatní jízdenky pro zóny 100 a 101 a další navazující zóny. V Brně se ji říká šalinkarta. „Žádost je potřeba podat nejpozději do 60 dnů od nákupu. Zároveň je třeba doložit, že žadatel má na daný kalendářní rok zaplaceno za odpad. Tento poplatek má sice splatnost v květnu, ale pokud si pořídím šalinkartu hned začátkem roku, je nutné i odpad uhradit takto s předstihem, aby byla žádost o dotaci vyřízena kladně,“ upozornil náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Jaroslav Suchý.

Veškeré informace jsou dostupné na webu města.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB šalinkarta
28 komentářů