Brněnští radní schválili zakázku na dokumentaci nového mostu, příprava potrvá tři roky

Návrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews Associates

Na konci procesu by mělo být stavební povolení, cestu k němu zástupci města odhadují na tři roky.

Brněnští radní udělali další krok ke zbudování nového mostu přes Svitavu. Schválili vypsání veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace. Na konci procesu by mělo být stavební povolení, cestu k němu zástupci města odhadují na tři roky. Stavět by se mělo od roku 2027.

Zakázka na zajištění projektové dokumentace bude vypsána formou jednacího řízení bez uveřejnění, tedy fakticky s přímým zadáním. Jako první bude osloven britský ateliér William Matthews Associates, který před necelým rokem zvítězil v architektonické soutěži.

Předpokládaná a nejvyšší možná hodnota zakázky byla stanovena na 18,5 milionu korun bez DPH. V případě, že se strany nedohodnou, budou s nabídkou vypracování dokumentace podle daného návrhu osloveni účastníci, kteří se v soutěži umístili na dalších místech.

Návrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews Associates

Nový most vznikne mezi bývalým areálem Zbrojovky a bývalou motorárnou Zetoru. Bude přibližně 30 metrů široký a 85 metrů dlouhý, náklady na jeho stavbu se odhadují na 220 milionů. Most má sloužit osobním automobilům, MHD, cyklistům a pěším.

„Propojí zcela nové ulice Novou Dukelskou ze směru od Tomkova náměstí a Novou Šámalovu od Zábrdovické ulice,“ doplnila primátorka Markéta Vaňková.

Zakázka na projektovou dokumentaci se týká i nájezdů na most a křižovatky Nová Dukelská – prodloužení ulice Dačického. Společnost, která vypracuje projektovou dokumentaci, bude zároveň vykonávat autorský dozor na stavbě.

Tagy brno most přes Svitavu
6 komentářů