dkv-spojujeme

Brněnské výstaviště bude bez vlečky, Drážní úřad schválil její zrušení

Přeprava TGV po vlečce na brněnské výstaviště. Foto: Správa železnicPřeprava TGV po vlečce na brněnské výstaviště. Foto: Správa železnic

O zrušení zažádal majitel vlečky.

Areál brněnského výstaviště bude definitivně bez možnosti kolejového napojení. Drážní úřad vyhověl žádosti majitele vlečky, společnosti Veletrhy Brno, a zrušil ji.

Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce. Vlečka bude zrušena k 1. listopadu letošního roku, pokud do té doby bude rozhodnutí pravomocné. Šlo jen o formalitu, během řízení o zrušení nikdo nepodal námitky. „Protože Drážní úřad neshledal důvody bránící zrušení předmětné vlečky, rozhodl způsobem uvedeným ve výroku,“ uvedl Drážní úřad ve svém rozhodnutí.

Vlečka sloužila pro přepravu železničních vozidel na některé akce na výstavišti. Nově bude možné dopravit kolejová vozidla na výstaviště pouze na tahači. Necelé tři kilometry dlouhá vlečka vede z brněnského dolního nádraží po ulici Poříčí až na výstaviště. Poslední jízdou po vlečce byl převoz francouzského rychlovlaku TGV letos v červnu. Přišly se podívat stovky lidí.

Mapa vlečky na brněnské výstaviště. Autor: ©Seznam.cz, a.s., 2020; OpenStreetMap, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97614839

Mapa vlečky na brněnské výstaviště. Autor: ©Seznam.cz, a.s., 2020; OpenStreetMap, CC BY-SA 4.0

S vlečkou nepočítá územní plán. Město konec vysvětluje plánovanou stavbou protipovodňových opatření. Také nová čtvrť Trnitá a s ní související infrastruktura, včetně prodloužení ulic Uhelná a Rosická, by se s vlečkou dostala do konfliktu.

Proti rušení bylo například sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz. „Je to krátkozraké rozhodnutí, když se podporuje železnice jako taková. Vidíte z návštěvnosti, že zájem o železniční vozidla a veletrh je. Pokud sem ale nedostanete železniční vozidla, přijde výstaviště o další možnost něco dělat pro veřejnost,“ řekl v červnu ČTK výkonný ředitel Oldřich Sládek.

V dnešní podobě slouží vlečka od roku 1957, do Bauerova cukrovaru, který se nacházel na místě výstaviště, však vedla už v 19. století.

Tagy brno Drážní úřad vlečka na brněnské výstaviště Výstaviště Brno
190 komentářů