Bonus až tři tisíce eur. ZSSK odhalila, jak chce řešit nedostatek strojvedoucích

Strojvedoucí ZSSK. Foto: ZSSKStrojvedoucí ZSSK. Foto: ZSSK

Dopravce spouští i reklamní kampaň, vyplácí odměny za nalákání nováčků.

Celkem 173 strojvedoucích chybí slovenskému národnímu dopravci Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Firma dnes proto představila, jak chce jejich nedostatek řešit. Lákat chce především na lepší mzdové podmínky než dosud.

Podle místopředsedy představenstva a provozního ředitele ZSSK Jána Lukáče chybí strojvedoucí z více důvodů: zastavením výcviku nových, odchodem ke konkurenci i zvyšováním výkonů dopravce. Největší nedostatek je podle něj na západě Slovenska. Kvůli nedostatku strojvedoucích musela ZSSK odříkat některé vlaky. Za loňský rok přijal dopravce jen 21 nových strojvedoucích, za pět let 163.

Nedostatek strojvedoucích je problémem, který chceme řešit systémově zvýšením atraktivity tohoto povolání. Samozřejmě i mezd,“ řekl ministr dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Dopravce nově začne vyplácet bonus pro strojvedoucí s licencí až 3000 eur (zhruba 75 tisíc Kč). Pro podporu mobility bude dopravce vyplácet až 400 eur jako příspěvek na ubytování. Strojvedoucí, který doporučí do kurzu nováčka, získá 500 eur.

Od ledna už dopravce zvýšil měsíční mzdu strojvedoucích o 180 eur, příští rok mají dostat dalších 80 eur měsíčně navíc. Průměrná mzda i s přesčasy loni dosáhla 1 631 eur (39 950 Kč), bez přesčasu 1 391 eur. V Česku loni v pololetí byla průměrná mzda podle dat ministerstva práce a sociálních věcí 49 tisíc Kč. Dopravce současně navýší kapacitu kurzů na výchovu strojvedoucích na 6 až 7 ročně. Za rok se tak má proškolit až 170 kandidátů. V Martině vzniklo nové školící středisko ZSSK Akadémia, v kterém chce umístit i simulátor.

Kvůli chybějícím strojvedoucím ZSSK spustila reklamní kampaň, v které hledá nové zaměstnance. Od února strojvedoucím nabídne pracovní týden o délce 36 hodin bez započítání přestávek.

Tagy strojvedoucí Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
32 komentářů