Boeing přišel o zakázku na 737 MAX v Rusku. Pobeda odstoupila od smlouvy na 20 letadel

Boeing 737-800 společnosti Pobeda Airlines. Foto: PobedaBoeing 737-800 společnosti Pobeda Airlines. Foto: Pobeda

Letouny 737 MAX v Rusku stále nezískaly povolení k provozu.

Boeing může ze své zakázkové knihy vyškrtnout dalšího zákazníka. Ruská nízkonákladová letecká společnost Pobeda zrušila zakázku na 20 letadel 737 MAX 8. Informovala o tom agentura Reuters.

„Zrušili jsme kompletní objednávku bez sankcí,“ uvedla aerolinka v prohlášení pro Reuters. Jedním z důvodů je i skutečnost, že na rozdíl od většiny zemí tato letadla v Rusku stále nesmí létat. O opětovnou certifikaci usiluje Boieng aktuálně také v Číně.

Pobeda měla nová letadla pořizovat přes leasingové společnosti GECAS a SMBC. Aerolinky patřící do skupiny Aeroflotu mají ve flotile pouze Boeingy, konkrétně model 737-800NG, navíc velmi nízkého průměrného stáří: 4,4 roku.

Problémy kolem letadel 737 MAX už stály americkou společnost Boeing desítky miliard dolarů. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) zákaz provozu těchto letadel zrušil loni v listopadu, později obnovení provozu povolila také například Evropská unie. Zákazníci Boeingu zrušili už přes tisíc objednávek na letadla 737 MAX.  Na zemi stále zůstává zhruba 450 vyrobených letadel 737 MAX. S tempem šestnácti letounů za měsíc putuje ještě část letadel z výroby rovnou „na sklad“

Tagy 737 max boeing Pobeda Pobeda Airlines
8 komentářů