Boeing 737 v netradičním laku. Alaska Airlines nátěrem vyjadřují úctu k lososům

Boeing 737-800 v nátěru Xáat Kwáani. Foto: Ingrid Barrentine / Alaska AirlinesBoeing 737-800 v nátěru Xáat Kwáani. Foto: Ingrid Barrentine / Alaska Airlines

Umělkyně se k zakázce dostala, když s prvním návrhem na Instagramu označila i dopravce.

Letecká společnost Alaska Airlines představila nový nátěr jednoho ze svých letadel Boeing 737-800, kterým chce připomenout jeden z tradičních symbolů Aljašky.

Šestnáct let starý letoun registrace N559AS je celý v laku podle návrhu místní umělkyně Crystal Worl. Umělecké dílo kombinuje modrou, bílou a růžovou a má být především poctou lososů, kteří jsou s regionem dlouhodobě spjati. Na letadel je několikrát vyobrazen losos nerka (anglicky nazývaný sockey). Výtvarný styl odkazuje k místním původním kmenům a letadlo nese jméno Xáat Kwáani. V řeči aljašského kmene Tlingit to znamená Salmon People, jak si sami původní obyvatelé tohoto regionu říkají.

Návrh laku má podle výtvarnice charakterizovat i životní cyklus lososů a jejich migraci. K návrhu se dostala tak, že v roce 2020 ji napadl podobný motiv na letadlo a na Instagramu označila Alaska Airlines. Dopravce se sám ozval a dohodl na spolupráci.

Podle viceprezidentky Alaska Airlines Marilyn Romano je nové letadlo jedinečnou příležitostí, jak odkaz z tradic Aljašky představit nejen v samotném regionu, ale v celé síti Alaska Airkines.

Dopravce má s netradičními nátěry dlouholetou zkušenost, ve flotile má například letoun s lakem vyjadřujícím poctu americkým vojákům nebo s tématikou Star Wars a Disney.

Boeing 737-800 v nátěru  Xáat Kwáani. Foto: Ingrid Barrentine / Alaska AirlinesCrystal Worl před letadlem s lakem podle jejího návrhu. Foto: Twitter / Crystal WorlBoeing 737-800 v nátěru  Xáat Kwáani. Foto: Ingrid Barrentine / Alaska AirlinesBoeing 737-800 v nátěru  Xáat Kwáani. Foto: Ingrid Barrentine / Alaska AirlinesBoeing 737-800 v nátěru  Xáat Kwáani. Foto: Ingrid Barrentine / Alaska AirlinesBoeing 737-800 v nátěru  Xáat Kwáani. Foto: Ingrid Barrentine / Alaska Airlines

 

Tagy Alaska Airlines
3 komentáře