Bez jízdenky jen do části vlaku se zeleným pruhem. Jihomoravský kraj začíná s usměrněným nástupem

Elektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhy

V Jihomoravském kraji začne od středy ve vlacích na dvou páteřních linkách S2 (Křenovice – Brno – Březová nad Svitavou)

V Jihomoravském kraji začne od středy ve vlacích na dvou páteřních linkách S2 (Křenovice – Brno – Březová nad Svitavou) a S3 (Níhov – Brno – Břeclav) platit novinka, na kterou nejsou tuzemští cestující příliš zvyklí. Jde o takzvaný usměrněný nástup. Pokud pojede cestující bez jízdenky, protože v zastávce či stanici není pokladna či automat, musí nastoupit do části vlaku označené zeleným pruhem.

Vůz pro usměrněný nástup bude přibližně uprostřed vlaku. Ve vyznačené části vlaku se bude pohybovat často průvodčí a zajišťovat prodej jízdních dokladů.
V nutných případech bude možné nastoupit i do jiné části vlaku, ale v tom případě bude mít cestující povinnost se bez prodlení přesunout do vyznačené části vlaku a tam si koupit jízdenku,“ uvádí jihomoravský organizátor veřejné dopravy Kordis JMK na svých stránkách. Pravidlo neplatí neplatí pro osoby se zhoršenou schopností pohybu a orientace, pro doprovod dítěte do 3 let a cestující s kočárkem či jízdním kolem. Rovněž na jiných linkách než S2 a S3 bude zachován
stávající stav.

„Není to náš výmysl, běžně toto funguje v jiných zemích. Jde o to, abychom zamezili úniku tržeb ze stanic, kde není pokladna. Dnes se běžně děje to, že když někdo nemá jízdenku, tak jde schválně na opačný konec vlaku a čeká, že nepřijde průvodčí. Pokud přijde, zaplatí běžnou cenu,“ řekl v listopadu v rozhovoru pro Zdopravy.cz krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák (ČSSD). Kraj nemá obavy, že by se lidé bez lístku přesunuli do jiných částech vlaku. „Budeme mít revizory, kteří budou kontrolovat i v těchto částech vozu. A na rozdíl od stávající situace budou platit pokutu za to, že lístek neměli, i když nastoupí na zastávce, kde pokladna není,“ dodal Hanák.

Zatímco většina krajů přešla na novou smlouvu s Českými drahami už se změnou jízdního řádu, na Jižní Moravě bude platit od 1. ledna. Jde o výsledek veřejné soutěže, do které se přihlásily jen České dráhy. Riziko tržeb jde nově plně za krajem, i proto bude ve vlacích platit hlavně krajský tarif a smůlu budou mít majitelé režijních jízdenek ČD. Jen části z nich umožnil kraj pořídit si za poplatek její verzi pro Jižní Moravu. Odboráři i kvůli tomu mluví stále o možné stávce.

Kraj se nakonec dohodl s Českými drahami na prodeji jízdenek přes jejich e-shop a aplikaci Můj vlak. Pokud například pojedete osobním vlakem z Brna do Blanska, České dráhy vám prodají jízdenku na krajský tarif. Pokud rychlíkem, tak svoji jízdenku, protože ten platí ministerstvo dopravy. V případě mezikrajských cest rovněž prodají jízdenku na tarif Českých drah.

Tagy České dráhy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK usměrněný nástup cestujících
484 komentářů