Bamboo Airways mají první dreamliner, stejné letadlo chtějí nasadit na linku z Vietnamu do Prahy

Předání prvního Boeingu 787-9 společnosti Bamboo Airways. Foto: Bamboo AirwaysPředání prvního Boeingu 787-9 společnosti Bamboo Airways. Foto: Bamboo Airways

Vietnamská letecká společnost Bamboo Airways zařadila do své flotily první Boeing 787-9 Dreamliner. Se stejným typem letadla chce firma příští

Vietnamská letecká společnost Bamboo Airways zařadila do své flotily první Boeing 787-9 Dreamliner. Se stejným typem letadla chce firma příští rok spustit lety z Prahy do Vietnamu. Převzetí prvního dreamlineru oznámil rychle rostoucí dopravce na svém facebookovém profilu.

Letadlo registrace VN-A819 je prvním z deseti dreamlinerů, které mají Bamboo Airways objednány. Podle serveru Planespotters.net byl letoun původně určen pro čínské Hainan Airlines.

Rychle rostoucí vietnamské aerolinky si letadlo objednaly v konfiguraci 4 míst v první třídě, 24 v byznys třídě a 274 v ekonomické třídě. Firma s ním začne létat nejprve mezi Hanojí a Ho Či Minovým městem, případně do Danangu. Od příštího roku ho nasadí na mezinárodní linky: na svém facebookovém profilu aerolinky přímo uvádí Českou republiku.

Firma letos v říjnu potvrdila zájem o start linky do Prahy, s Letištěm Praha už na jaře podepsala společné memorandum. Přesný termín zahájení přímé linky zatím dopravce neuvedl.

O přímém spojení Česka s Vietnamem se mluví dlouho. Kromě spolupráce s Vietnam Airlines v roce 2011 uvažovaly o přímé lince České aerolinie, které na dálkovou trasu chtěly nasadit Airbus A319. Linka by letěla s mezipřistáním v Kazachstánu. Ke spuštění linky ale nikdy nedošlo. Početná vietnamská komunita i rostoucí počty českých turistů zatím létají do Vietnamu s přestupy.

Bamboo Airways aktuálně létají do 30 vnitrostátních a mezinárodních destinací, v prvním čtvrtletí příštího roku chce mít dopravce 30 letadel, zejména A320family.

Tagy 787-9 Bamboo Airways Boeing 787 Boeing 787-9 letecké spojení Praha - Vietnam
11 komentářů