Arriva začala testovat jednotky 845 pro provoz rychlíků z Liberce

Jednotky 845 společnosti Arriva vlaky v Jablonném v Podještědí. Foto: ArrivaJednotky 845 společnosti Arriva vlaky v Jablonném v Podještědí. Foto: Arriva

Jednotky Arrivy zvládly bez problémů sklonově náročnou trať.

Společnost Arriva vlaky včera poprvé vypravila jednotky 845 mezi Libercem a Děčínem. V rámci zajištění znalosti infrastruktury ze strany personálu ověřovala dynamiku nasazených jednotek a dodržení rychlostního profilu na této sklonově náročné trati a technologii v obratových stanicích.

Součástí zkoušek bylo i prověření postupů pro případ vzniku provozních mimořádností. Z toho důvodu Arriva jezdila záměrně s dvěma jednotkami najednou. Ve sklonově nejnáročnějších úsecích prověřovala i možnost jízdy vlaku v případě, kdy jedna jednotka ve vlaku bude přepravována jako nečinná.

Podle šéfa Arrivy v Česku Daniela Adamky už nebude testy nutné opakovat. „Ukázalo se, že jednotky bez problémů trasu zvládnou, drželi jsme plnou traťovou rychlost,“ řekl Adamka.

Jednotky se na trati ale dál budou objevovat, protože bude docházet k seznámení dalších strojvedoucích s tratí.

Na konci listopadu po ukončení výluky v úseku Bílá Třemešná – Stará Paka budou zahájeny obdobné jízdy vlaků v relaci Pardubice – Jaroměř – Stará Paka. V úseku Stará Paka – Liberec bude seznámení strojvedoucích zajištěno v rámci jízdy stávajících osobních vlaků linky L3 Liberec – Stará Paka – Lomnice nad Popelkou.

I když se České dráhy snaží ještě výsledek ministerského výběru Arrivy na rychlíkové linky R14A (Liberec – Pardubice)  a R14B (Liberec – Ústí nad Labem) zvrátit, Arriva dál bez zatím podepsané smlouvy pokračuje v přípravách na zahájení provozu od 13. prosince se změnou jízdního řádu. „Počítáme s tím, že vyjedeme,“ potvrdil Adamka.Arriva začala testovat jednotky 845 pro provoz rychlíků z Liberce.

 

Tagy 845 Arriva vlaky Liberec - Ústí nad Labem linka R14 R14 R14A R14B Top vlaky dálkové dopravy
263 komentářů