AirExplore vstupuje do nákladní dopravy, slovenská firma přivítala první nákladní Boeing

Nákladní Boeing slovenské firmy AirExplore. Pramen: AirExploreNákladní Boeing slovenské firmy AirExplore. Pramen: AirExplore

Pro dopravce jde o devátý letoun ve flotile. Stroj, který původně využíval Ryanair, prošel konverzí z pasažérské verze.

Do flotily slovenské letecké společnosti AirExplore přibyl nový, v pořadí devátý stroj. Konkrétně jde o letoun Boeing 737- 8AS (BCF) s registrací OM-EDA. Letadlo prošlo konverzí z pasažérské verze na nákladní. Jde o první cargo letoun ve flotile dopravce, který se rozhodl rozšířit svou působnost i do čím dál populárnějšího segmentu nákladních letů. AirExplore bude letadlo na základě víceleté smlouvy provozovat pro společnost RDS Cargo Group ze Spojených arabských emirátů. V barvách této firmy letadlo dosedlo 25. srpna na bratislavské letiště M. R. Štefánika.

Konverze stroje na cargo verzi probíhala od října v čínském Ťi-nanu, odkud se Boeing vydal do britského města Lasham, kde byl po akceptaci zapsán do registru letadel Slovenské republiky. Letoun létal od roku 2003 pro irský Ryanair pod registrací EI-DAM.

RDS Cargo Group je mezinárodní skupina specializující se na nákladní dopravu se sídlem v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Charterová divize společnosti spolupracuje s předními provozovateli charterových letů.

AirExplore založená v roce 2010 se základnou v Bratislavě se dlouhodobě zaměřuje hlavně na takzvaný ACMI pronájem letadel jiným společnostem. Doposud jich provozovala osm, výhradně v pasažérské verzi. Dopravce se několikrát pokusil i o provoz pravidelných letů pod svou značkou, například do Chorvatska nebo Švédska.

Tagy AirExplore RDS Cargo slovensko spojené arabské emiráty
4 komentáře