Aircraft Industries se pouští do vývoje plovákové verze letadla L410 NG

Letadlo L 410 NG v provedení s plovákem (Seawader), vizualizace. Pramen: Aircraft IndustriesLetadlo L 410 NG v provedení s plovákem (Seawader), vizualizace. Pramen: Aircraft Industries

Letoun české provenience má zaplnit mezeru v regionech, které nemají dostatečně rozvinutou sít letišť.

Společnost Aircraft Industries zahájí v Kunovicích vývoj plovákové verze letounu L410 NG. Na dodávce jednoho letounu s označením L410 NG Seawader se dnes na veletrhu Dubai Airshow dohodla se společností AIR-TEC Global. Hodnota kontraktu dosáhne 10 milionů dolarů (cca 225 milionů Kč).

Letoun L410 NG Seawader bude umět přistát na vodě i na souši. Plováky typu „amfibie“ budou opatřeny zatahovacím kolovým podvozkem, což umožní vzlétnout z pozemního letiště a vybrat si mezi přistáním na vodní hladině či letištní dráze.

Aircraft Industries s letounem L410 NG Seawader míří podle tiskové zprávy do nového „segmentu trhu regionální letecké dopravy“. Má zaplnit mezeru mezi klasickými letadly při přepravě cestujících a nákladu v regionech, které nemají dostatečně rozvinutou sít letišť, ale velké množství vhodných vodních ploch.

„S letounem Seawader otevíráme novou kapitolu využití L410 NG. Budeme prodávat v pro nás zcela novém segmentu trhu. Nastartujeme obchodní kampaně v Indonésii, na Filipínách, v Africe, na ostrovech Karibiku, Maledivách i v Evropě. Příležitosti se rýsují po celém světě,“ uvedl člen představenstva Timur Azernyj, který vedl firemní tým Aircraft Industries na Dubai Airshow. Podle něj se obchodní příležitosti v Evropě rýsují zejména v Řecku a Skandinávii.

AIR-TEC Global je největším komerčním provozovatelem letounů L410. Verzi L410 Seawader bude AIR-TEC Global provozovat na Mauriciu. „Na Dubai Airshow jsme zabodovali. Získali jsme zákazníka již před vývojovou fází projektu, což svědčí jak o ekonomické návratnosti verze Seawaderu, tak o budoucím potenciálu dodávek do celého světa,“ uvedl Tomáš Novák, obchodní ředitel Aircraft Industries.

Vývoj plovákové verze letounu L410 NG Seawader odstartuje v Kunovicích začátkem příštího roku. Dokončení certifikace firma předpokládá v roce 2025. Na palubu letounu se vejde 17 cestujících.

Aircraft Industries je největší výrobce civilních letounů v České republice.

Tagy Aircraft Industries Dubai Airshow L410 NG L410 NG Seawader
14 komentářů