Airbus předělává kvůli rozlité kávě kokpit v A350

Kokpit v A350. Foto: AirbusKokpit v A350. Foto: Airbus

Dvakrát rozlitý nápoj v kokpitu vedl k nouzovému přistání nejmodernějších letadel.

Dvě nouzová přistání kvůli rozlité kávě a čaji piloty do středového panelu přivedly Airbus k netradičnímu kroku. Změnil mírně kokpit aktuálně nejmodernějších letadel na světě. Nově bude mít letoun A350 odolnější středový panel proti rozlitým tekutinám. Od února nesmí piloti v kokpitu A350 pít.

Na vyvinutí nového středového panelu upozornil server Flightglobal. Airbus podle serveru instaloval do panelu vyměnitelný kryt, který má zabránit v případě rozlití šíření tekutiny do kabeláže. Současně přišel výrobce letadla s novým manuálem pro piloty, ve kterém například definují nově místa, kde v kokpitu nesmí piloti pít a jak mají postupovat v případě, že nápoj rozlijí.

Nový kontrolní panel má být instalován ve všech letadlech i těch již vyrobených. K výměně má dojít do osmi měsíců, celou změnu musí ještě schválit Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA).

Airbus začal situaci řešit poté, co dvakrát během tří měsíců za letu vypnul jeden z motorů. K poslednímu případu došlo v lednu při letu společnosti Delta Air Lines z Detroitu do Soulu nad Beaufortovým mořem. Letadlo muselo nouzově přistát na Aljašce ve městě Fairbanks.

Podle zpráv o vyšetřování došlo k vylití nápoje do středového panelu mezi piloty, kde je i ovládání motoru. Piloti motor vypnuli, nepodařilo se ho již znovu nastartovat. Zřejmě kvůli tomu, že dostával kvůli poškozenému kontrolnímu panelu špatná data.

K druhému incidentu došlo loni v listopadu za letu v jihovýchodní Asii; podle serveru Flightglobal šlo o linku společnosti Asiana ze Soulu do Singapuru. Tehdy mělo dojít k vylití čaje.

Tagy A350 Airbus Airbus A350 EASA zákaz nápojů v kokpitu
19 komentářů