Airbus částečně obnovil výrobu ve Španělsku a Francii, zrušil výplatu dividend

Airbus nedávno uvedl v Hamburku do provozu novou automatizovanou linku pro výrobu A320neo. Foto: AirbusAirbus nedávno uvedl v Hamburku do provozu novou automatizovanou linku pro výrobu A320neo. Foto: Airbus

Výrobce letecké techniky Airbus nevyplatí ani cent z plánovaných dividend v objemu 1,4 miliard eur. Jde o jedno z opatření,

Výrobce letecké techniky Airbus nevyplatí ani cent z plánovaných dividend v objemu 1,4 miliard eur. Jde o jedno z opatření, kterým chce firma bojovat proti dopadům pandemie koronaviru. Firma minulý týden zastavila výrobu ve svých závodech ve Francii a Španělsku, tento týden ji ale zase obnoví.

Společnost dnes v tiskové zprávě oznámila, že zrušila celý plán na letošní rok, který počítal s dalším růstem produkce letadel. „Jsem přesvědčen, že Airbus i celé letectví tuto krizi zvládne a překoná,“ řekl šéf Airbusu Guillaume Faury.

Airbus si zajistil u bank ke stávajícímu revolvingovému úvěru v hodnotě 3 miliard eur financování na dalších 15 miliard eur, současně zrušil výplatu dividend a dobrovolné příspěvky do penzijního připojištění zaměstnanců. Firma má nyní podle vedení zajištěno 30 miliard eur v hotovosti a peněžních ekvivalentech.

Airbus upozornil i na jeden další problém všech firem: jak uspořádat valnou hromadu pro své akcionáře. Evropský výrobce ji plánuje na 16. dubna. Firma akcionáře vyzvala, aby zvážili svoji přítomnost na této akci a místo toho dali k účasti plnou moc někomu jinému.

Výrobce oznámil, že po uzavření závodů ve Francii a Španělsku je dnes po zdravotních a bezpečnostních opatřeních znovu otevře. Opět se rozjela i výroba v závodě v Číně.

Tagy Airbus
2 komentáře